Grønne aksjer: En guide til grønne aksjeinvesteringer

I denne guiden kan du lese om hvordan du investerer i grønne aksjeselskap som bidrar til et bedre miljø og klima, samt noen tips til mulige grønne aksjer å investere i.

Grønne aksjer har den senere tid blitt ekstremt ettertraktet. Alle skal nå tydeligvis ha grønne aksjer, og verdien av de grønne aksjene på Oslo Børs har skutt i været da private og institusjonelle investorer nærmest støvsuger markedet for det grønne gull.

Hva er grønne aksjer?

Grønne aksjer er aksjer hos selskap som bidrar til mindre utslipp av klimagasser, mindre forurensing og/eller bidrar til et bedre miljø og klima.

De grønne aksjene blir veldig ofte omtalt som ESG aksjer (Environmental, Sustainable, Governance)

Oslo Børs

Grønne aksjer var på Oslo Børs fram til nylig typiske aksjer i solcelleselskaper, alternative energiselskaper, aksjer relatert til resirkulering osv. (Scatec, Rec, Tomra mv.)

Grønne aksjer på Oslo Børs i 2020 inkluderer nå også selskaper som blant annet Quantafuel, og mange hevder også at man nå kan klassifisere aksjer som Kahoot, og alle de forskjellige videokonferanse selskapene som grønne aksjer, all den tid de bidrar til mindre reising, og tilhørende lavere klimautslipp.

Situasjonen i 2020 har medført at vi nå i mye større grad enn tidligere ser verdien av de teknologiske løsningene som selskaper som eksempelvis aksjeselskapet Kahoot og lignende aksje-selskaper leverer.

Videre mister de tradisjonelt mindre grønne aksjene, som olje, fly, cruise og tradisjonell bil-industri stadig mer terreng i aksjemarkedene hvor disse utgjør en mindre og mindre del av de store og tunge aksjeindeksene.

Grønne aksjer / ESG aksjer har blitt årets store aksjevinnere på Oslo Børs og på ‘lilleputt-børsen’ Mercur Markets.

Grønne aksjer på amerikanske børser

FAANG aksjene, Facebook, Amazon, Apple, Netflix og Google (Alphabet) utgjør nå alene mer enn 15 % av S&P 500 indeksen, og mens den tradisjonelle energi sektoren som for bare 10 år side utgjorde ca. 13 % av indeksen nå er nede i mindre enn 2,5%.

Teknologisektoren utgjør nå mer enn 30 % av S&P500 aksjeindeksens markedsverdi. Regner man dette ut i fra inntekter er tallet på hele 45%!

Når den berømte Dow Jones indeksen nå nylig erstattet Exxon aksjen med CRM-selskapet Salesforce var det den siste av de gamle industrielle energi aksjene som forsvant ut av denne indeksen, og aksjen ble nærmest selvfølgelig erstattet av nok en stor software aksje (Salesforce).

Mens selskaper som f.eks Microsoft står for mer tradisjonell software, fokuserer Salesforce mer på CRM delen (Kunde oppfølgings systemer).

Dette håndterte selvsagt Salesforce og lignende teknologiselskaper for tusenvis av kunder lenge før pandemien.

ESG Aksjer og Corona pandemien

Etter at  karantene trådte i kraft og understreket behovet for et enda mer teknologibasert kundeforhold, var Salesforce og lignende aksjeselskaper nærmest over natten mye mer attraktive aksje investeringer for investorene. Men er dette da en såkalt ESG aksje?

Kanskje kan vi nå også kalle denne typen aksjer for grønne aksjer?

Saleforce er ikke en investering vi historisk ville klassifisert som en grønn aksje, men slik som verden nå har utviklet seg ser det ut til at grønne selskaper, og grønne investeringer vil få et enda større investor-fokus i tiden som kommer.

Hvilke grønne aksjer skal jeg kjøpe?

Når man investerer i en aksje er dette selvsagt for å tjene penger. En ser ikke nødvendigvis alltid etter å bli rik, men profitt er selvsagt hovedmotivasjonen for investeringen.

Institusjonelle investorer, som pensjonskasser, aksjefond osv. opplever stadig et sterkere press fra sine kunder om å plassere pengene i grønne og miljøvennlige aksjer og / eller andre investeringer.

Dette er nok ikke lenger bare å regne som en investerings-trend, -men situasjon som har kommet for å bli i framtidens investerings-markeder.

Grønne børsnoterte aksjer i Norge som vi kjenner godt fra tidligere er eksempelvis:

Tomra, Scatec, Rec og Nel

Grønne aksjer notert på Oslo Børs, og på Mercur Markets som stikker seg mer og mer fram på investorenes horisont nå for tiden er blant annet:

Quantafuel, Aker Carbon Capture og Aker Offshore Wind

I skrivende stund (november 2020) har noe av det man må kunne kalle ESG hysteriet rundt grønne aksjer på Oslo Børs gitt seg noe.

Quantafuel aksjen er ned ca. 50 % fra toppen tidligere i år og de aller fleste av de andre ESG aksjene har også fått betydelig redusert børsverdi den senere tiden.

Det kan virke som om det nå etter en periode med tilsynelatende fullstendig ukritisk kapitalinngang inn i disse nylig børsnoterte grønne aksjene at disse ESG selskapene kan gå tøffere tider i vente.

Aker Carbon Capture og Aker Offshore Wind har også falt markert i verdi den senere tiden.

Kanskje er det starten på en ny epoke for denne typen selskaper hvor eierne må belage seg på at etablerte finansielle tyngdelover også gjelde for de grønne ESG aksjene.

Grønne aksjer til halv pris?

For de som har stått på sidelinje og ikke fått med seg den eventyrlige avkastningen som mange av disse grønne aksjene har opplevd kan dette kanskje representere en ny mulighet til å kjøpe disse aksjene til mer overkommelige kurser.

Ikke misforstå, -etter alle solemerker er fortsatt prisingen tilsynelatende  hinsides for mange av disse grønne aksjene.

Ta for eksempel Quantafuel som selv etter den nylige nedgangen på 50% fortsatt er mer enn 150 % opp hittil i år.

For et selskap som tapte ca. 350 millioner i tredje kvartal, – og med beskjedne 6 millioner i driftsinntekter er det lett å se for seg at det vil komme framtidige behov for påfyll av frisk kapital i denne grønne aksjen.

Det store spørsmålet vil da selvsagt bli til hvilken kurs vil Quantafuel og de forskjellige grønne aksje selskapene da være i stand til å hente ny kapital.

Quantafuel ble i oktober verdsatt til 12 milliarder kroner, -i dag er verdsettelsen ca. 6 milliarder kroner.

Investor Øystein Stray Spetalen som ikke er fremmed for å sette ting på spissen uttalte følgende om denne verdsettelsen:

              ‘ De investorene som tror på dette må være født uten hjerne’

Vi ønsker selvsagt alle disse nye grønne aksjene som i denne ESG orienterte tiden har benyttet anledningen til å hente penger ved å gå på børs alt hell og lykke, -det kan det se ut til at flere av de vil få behov for framover…….

Man kan selvsagt ikke fullstendig utelukke at mange av disse nye grønne aksjene vil kunne lykkes i større eller mindre grad innenfor sine respektive områder. Dog vil det kanskje med langt større sikkerhet kunne hevdes at det vil komme langt flere tapere enn vinnere….

Vi anbefaler

Vi anbefaler den Nordiske nettmegleren Skilling for norske tradere.

 • Ekstremt lave kostnader
 • Registrering med BankID
 • Skilling Trader, MT4, cTrader
 • Norsk kundesupport
 • 1000+ instrumenter
 • Kontovaluta i norske kroner

ESG selskaper som faktisk tjener penger

Selvsagt finnes det miljøvennlige ESG aksjer som tjener penger den dag i dag.

Mange av disse grønne aksjene har drevet fornuftig over lang tid og har allerede en etablert og velfungerende forretningsmodell.

Om du ønsker å investere miljøvennlig ved å kjøpe grønne aksjer så er dette fullt mulig uten å måtte ta den gedigne risikoen som mange av disse nyetablerte grønne aksjene representerer.

Grønne aksjer i det globale aksjemarkedet som allerede er godt etablerte som det kan være fornuftig å vurdere er blant annet:

Tesla, First Solar, Siemens Gamesa Renewable, Nikola, Waste Management, SolarEdge Technologies.

I det globale investeringsuniverset er det massevis av grønne aksjer, -og aksjer som med god margin oppfyller dagens ESG kriterier.

Oslo Børs, -og spesielt Mercur Markets kan neppe sies å inneha nok likviditet, internasjonale investorer og etablert historikk sammenlignet med de store internasjonale børsene.

Kanskje kan det være en god ide også for nordmenn å se seg rundt utenfor landets grenser i sin jakt på grønne investeringer…….

Populære artikler

Hva er CFD

Hva er CFD og CFD Handel? Investeringer med CFD, Giring...

Anmeldelse: Skilling

Oppsummering Skilling er den desidert beste nettmegleren tilpasset norske tradere...

Slik kan du shorte kryptovaluta

Å shorte kryptovaluta betyr at du vil tjene penger...

Kryptovaluta – En fullstendig guide

Hva er Kryptovaluta Kryptovaluta eller digital valuta er en samlebetegnelse...

Gearing av aksjer: En kort guide

Gearing (giring, belåning) lar deg ta større posisjoner i...

Grønne aksjer: En guide til grønne aksjeinvesteringer

Grønne aksjer har den senere tid blitt ekstremt ettertraktet....

Kjøpe aksjer: En fullstendig guide for 2020

Før man kjøper aksjer Forut for at man begynner å...

Aksjer, Valuta, Indeks og Råvarer handler du enkelt, rimelig og trygt med Skilling

Den nordiske fin-tech megleren utmerker seg ved at de alltid gjør det lille ekstra i alt de foretar seg.

«Jeg har latt meg fascinere av Skilling som fintech aktør, samt at jeg liker holdningen om å gjøre ting tilgjengelig og enkelt for både nybegynnere og erfarne. Vi deler oppfatningen om at alle med interesse for noe bør ha mulighet til å utnytte og utvikle sitt fulle potensial»
– Magnus Carlsen, Sjakkgud & global ambassadør for Skilling

 • 700+ aksjer (Norge, Sverige, USA, Europa)
 • Kontovaluta i NOK
 • Registrering med BankID
 • Skilling Trader, MT4 og cTrader
 • Ekstremt lave kostnader
 • Norsk kundesupport

Skilling har vært omtalt i: