Grønne aksjer: 2021 guide til grønne aksjeinvesteringer

I denne guiden kan du lese om hvordan du investerer i grønne aksjeselskap som bidrar til et bedre miljø og klima, samt noen tips til mulige grønne aksjer å investere i.

Grønne aksjer har i løpet av 2020 blitt mer og mer ettertraktet. Dette ser foreløpig ut til å fortsette inn i 2021, og det kan virke som om alle fortsatt skal ha disse grønne aksjene.

Verdien av de grønne aksjene på Oslo Børs har i 2020 skutt i været da private og institusjonelle investorer nærmest støvsuger markedet for det grønne gull…

Hva er grønne aksjer?

Grønne aksjer, ESG aksjer, eller miljøvennlige aksjer er aksjer hos selskap som bidrar til mindre utslipp av klimagasser, mindre forurensing og/eller bidrar til et bedre miljø og klima.

De grønne aksjene blir veldig ofte omtalt som ESG aksjer; (Environmental, Sustainable, Governance)

Grønne aksjer på Oslo Børs

Grønne aksjer var på Oslo Børs fram til relativt nylig typiske aksjer i solcelleselskaper, alternative energiselskaper, aksjer relatert til resirkulering osv. (Tomra, Scatec, Rec mv.).

Grønne aksjer på Oslo Børs i 2020 inkluderer nå også selskaper som blant annet Quantafuel, og mange hevder også at man nå kan klassifisere aksjer som Kahoot, og alle de forskjellige videokonferanse selskapene som grønne aksjer, all den tid de bidrar til mindre reising, og tilhørende lavere klimautslipp….

Situasjonen i 2020 har medført at vi nå i mye større grad enn tidligere ser verdien av de teknologiske løsningene som selskaper som eksempelvis aksjeselskapet Kahoot og lignende aksje-selskaper leverer.

Videre mister de tradisjonelt mindre grønne aksjene, som olje, fly, cruise og tradisjonell bil-industri stadig mer terreng i aksjemarkedene hvor disse utgjør en mindre og mindre del av de store og tunge aksjeindeksene.

Grønne aksjer / ESG aksjer har i 2020 blitt de store aksjevinnere på Oslo Børs og på ‘lilleputt-børsen’ Euronext Growth (Tidligere Mercur Markets).

Grønne aksjer på amerikanske børser

FAANG aksjene, Facebook, Amazon, Apple, Netflix og Google (Alphabet) utgjør nå alene mer enn 15 % av S&P 500 indeksen.

Inkluderer du i tillegg Microsoft og Tesla som nylig ble inkludert i S&P indeksen så blir dette tallet på ca. 30%, og disse 7 selskapene kan langt på vei hevdes å nærmest alene bære det amerikanske aksjemarkedet for tiden…

Samtidig ser vi at den tradisjonelle energi sektoren som for bare 10 år siden utgjorde ca. 13 % av indeksen nå er nede i mindre enn 2,5%.

Teknologisektoren utgjør nå mer enn 30 % av S&P500 aksjeindeksens markedsverdi. Regner man dette ut i fra inntekter er tallet på hele 45%!

Når den berømte Dow Jones indeksen nå nylig erstattet Exxon aksjen med CRM-selskapet Salesforce var det den siste av de gamle industrielle energi aksjene som forsvant ut av denne indeksen, og aksjen ble nærmest selvfølgelig erstattet av (nok en) stor software aksje (Salesforce).

Mens selskaper som for eksempel Microsoft står for mer tradisjonell software, fokuserer Salesforce mer på CRM delen (Kunde oppfølgings systemer).

Dette håndterte selvsagt Salesforce og lignende teknologiselskaper for tusenvis av kunder lenge før pandemien, -men Covid situasjonen har for alvor satt fart på denne typen tjenester i langt større grad enn tidligere.

ESG Aksjer og Corona pandemien

Etter at  karantene trådte i kraft i mars 2020 og understreket behovet for et enda mer teknologibasert kundeforhold, ble Salesforce og lignende aksjeselskaper nærmest over natten mye mer attraktive aksje investeringer for investorene. Men er dette dermed en såkalt ESG aksje?

Kanskje kan vi nå også kalle denne typen aksjer for grønne aksjer?

Saleforce er enda et eksempel på en investering vi historisk ville ikke klassifisert som en grønn ESG aksje, men slik som verden nå har utviklet seg ser det ut til at grønne selskaper, og grønne investeringer vil få et enda større investor-fokus i tiden som kommer.

Hvilke grønne aksjer skal jeg kjøpe?

Når man investerer i en aksje er dette åpenbart først og fremst for å for å tjene penger. En ser ikke nødvendigvis alltid etter å bli rik, men profitt er selvsagt hovedmotivasjonen for enhver investering.

Institusjonelle investorer, som pensjonskasser, aksjefond, private equity, hedge fond osv. opplever stadig et sterkere og sterkere press fra sine kunder om å plassere pengene i mer grønne og miljøvennlige aksjer og / eller andre investeringer.

Der vi tidligere stadig kunne observere at store børsnoterte selskaper aktivt ‘grønnvasket’ seg, ser vi nå at dette langt på vei har endret karakter til å nå være reelle omfattende satsninger i tråd med det grønne skiftet.

Dette kan vi ikke bare å regne som en investerings-trend, -men situasjon som har kommet for å bli i framtidens investerings-markeder.

Grønne børsnoterte aksjer i Norge som vi kjenner godt fra tidligere er eksempelvis:

Tomra, Scatec, og Rec

Grønne aksjer notert på Oslo Børs, og på Euronext Growth (Tidligere Mercur Markets) som stikker seg mer og mer fram på investorenes horisont nå for tiden er blant annet:

KahootQuantafuel, Nel, Aker Carbon Capture og Aker Offshore Wind

I skrivende stund (november 2020) har noe av den siste tids ESG hysteri blant investorer i grønne aksjer på Oslo Børs gitt seg litt, og tiden som nå kommer vil i større grad vise oss hvordan situasjonen for alle de ‘nye grønne ESG aksjene’ blir.

Quantafuel aksjen er ned nesten 50 % fra toppen tidligere i år og de aller fleste av de andre ESG aksjene har også fått betydelig redusert børsverdi den senere tiden.

Det kan virke som om det nå etter en periode med tilsynelatende fullstendig ukritisk kapitalinngang inn i disse nylig børsnoterte grønne aksjene at disse ESG selskapene kan gå noe tøffere tider i vente.

Aker Carbon Capture og Aker Offshore Wind har også falt markert i verdi den senere tiden.

Kanskje er det starten på en ny epoke for denne typen selskaper hvor eierne må belage seg på at etablerte finansielle tyngdelover også gjelde for de grønne ESG aksjene.

Alternativt kan dette også være at aksjekursene i disse grønne aksjene nå bare tar seg en (velfortjent) pust i bakken før himmelferden fortsetter…

Uavhengig av hva som blir utfallet for ‘disse nye’ miljøvennlige aksjene kan det være en god ide å nå investere i veletablerte grønne aksjer som faktisk tjener penger den dag i dag.

Mange av de grønne aksjene som har eksistert  i det globale aksjemarkedet fram til nå og som allerede er godt etablerte kan være vel så gode investerings alternativer all den tid den grønne bølgen vi er inne i ser ut til å favorisere denne typen miljøvennlige aksjer;

Tesla, First Solar, Siemens Gamesa Renewable, Nikola, Waste Management, SolarEdge Technologies.

Alle disse kan du handle i løpet av bare noen minutter ved å åpne en trading konto hos vår ‘best i test’ megler Skilling:

Vi anbefaler Skilling

Vi anbefaler den Nordiske nettmegleren Skilling til norske tradere.

 • Ekstremt lave kostnader
 • Registrering med BankID
 • 3 handelsplattformer
 • Norsk kundesupport
 • 1000+ instrumenter
 • Kontovaluta i NOK

Grønne aksjer til halv pris?

For de som har stått på sidelinjen og ikke fått med seg den eventyrlige avkastningen som mange av disse grønne aksjene har opplevd kan dette kanskje representere en ny mulighet til å kjøpe disse aksjene til mer overkommelige kurser.

Ikke misforstå, -etter alle solemerker er fortsatt prisingen tilsynelatende hinsides for mange av disse grønne aksjene….

Ta for eksempel Quantafuel som selv etter den nylige nedgangen på 50% fortsatt er mer enn 150 % opp hittil i år.

For et selskap som tapte ca. 350 millioner i tredje kvartal, – og med beskjedne 6 millioner i driftsinntekter er det lett å se for seg at det vil komme framtidige behov for påfyll av frisk kapital i denne grønne aksjen.

Det store spørsmålet vil da selvsagt bli til hvilken kurs vil Quantafuel og de forskjellige grønne aksje selskapene da være i stand til å hente ny kapital.

Quantafuel ble i oktober verdsatt til 12 milliarder kroner, -i dag er verdsettelsen ca. 6 milliarder kroner.

Investor Øystein Stray Spetalen som ikke er fremmed for å sette ting på spissen uttalte følgende om denne verdsettelsen:

              ‘ De investorene som tror på dette må være født uten hjerne’

Vi ønsker selvsagt alle disse nye grønne aksjene som i denne ESG orienterte tiden har benyttet anledningen til å hente penger ved å gå på børs alt hell og lykke, -det kan det se ut til at flere av de vil få behov for framover…….

Man kan selvsagt ikke fullstendig utelukke at mange av disse nye grønne aksjene vil kunne lykkes i større eller mindre grad innenfor sine respektive områder. Dog vil det kanskje med langt større sikkerhet kunne hevdes at det vil komme langt flere tapere enn vinnere….

Når det er sagt så lever vi i spennende ‘ESG tider’, hvor Tesla aksjen ser ut til å fortsette oppgangen inn i 2021 etter ca 700 % oppgang i 2020.

ESG selskaper som faktisk tjener penger

Selvsagt finnes det miljøvennlige ESG aksjer som allerede tjener penger den dag i dag.

Mange av disse grønne aksjene har drevet fornuftig over lang tid og har allerede en etablert og velfungerende forretningsmodell.

Om du ønsker å investere miljøvennlig ved å kjøpe grønne aksjer så er dette selvsagt fullt mulig uten å måtte ta den risikoen som mange av disse nyetablerte grønne aksjene representerer.

Grønne aksjer i det globale aksjemarkedet som allerede er godt etablerte som det kan være fornuftig å vurdere som investerings alternativer kan for eksempel være;

Tesla, First Solar, Siemens Gamesa Renewable, Nikola, Waste Management, SolarEdge Technologies.

I det globale investeringsuniverset er det massevis av grønne aksjer, -og aksjer som med god margin oppfyller dagens ESG kriterier.

Oslo Børs, -og spesielt Euronext Growth kan neppe sies å inneha nok likviditet, internasjonale investorer og etablert historikk sammenlignet med de store internasjonale børsene.

Kanskje kan det være en god ide også for nordmenn å se seg rundt utenfor landets grenser i sin jakt på grønne investeringer…….

Om det er noe du lurer på i denne artikkelen, eller om det er noe du mener vi har utelatt og bør nevne så er det bare å kontakte oss på post@cfdeksperten.no.

Populære artikler

Hva er CFD

CFD (Contracts for Differerence), eller finansielle differansekontrakter som det...

Slik kan du enkelt shorte kryptovaluta

Å shorte Bitcoin eller andre kryptovaluta betyr at du...

Giring av aksjer

Kom i gang med giring av aksjer på bare...

Grønne aksjer: 2021 guide til grønne aksjeinvesteringer

Grønne aksjer har i løpet av 2020 blitt mer...

Kjøpe aksjer: En fullstendig guide for 2021

Før man kjøper aksjer Forut for at man begynner å...

Kjøpe Bitcoin: Slik investerer du i Bitcoin i 2021

Bitcoin (BTC) er verdens desidert største og mest populære...

Våre anbefalte meglere

Etter å ha testet alt som finnes av trading plattformer der ute de seneste 20 årene vet vi hva som fungerer

etoro-norge

En veldig populær megler som passer for både tradere og investorer. eToro har stort produktutvalg og veldig god brukervennlighet. ----------

Les full anmeldelse

 • Kopier tradere automatisk
 • Handelsplattform på norsk
 • 14+ kryptovalutaer
 • Ekstremt brukervennlig
 • Norsk kundesupport
 • Kontovaluta i NOK
 • Registrering med BankID

Markets-com

En godt etablert megler som tilbyr handel i tusenvis av ulike instrumenter. Gode priser og flere plattformer til proffe og uerfarne. ----------

Les full anmeldelse

 • Avanserte verktøy
 • Tusenvis av instrumenter
 • 5 handelsplattformer
 • Lave kostnader
 • Registrering med BankID
 • Norsk kundesupport
 • Klientkonto i Norge

Skilling er best tilpasset norske tradere. eToro og Markets.com har henholdsvis 171% og 76% høyere spreads sammenlignet med Skilling. Les vår spread- sammenligning over de mest omsatte instrumentene her