Shorting av aksjer

Hva er shorting, hva er å ‘gå short’, og hvorfor investerer mange ved shortsalg?

Å spekulere i at en aksje skal falle i verdi, kalles ‘å shorte’. Det innebærer at du selger aksjer som du ikke eier, i tro på at disse skal tape seg i verdi, for så å kjøpe aksjene senere (etter at verdifallet har inntruffet).

Men hvordan kan man selge noe man ikke eier? Ved tradisjonell aksjehandel er en som selger nødt til å levere aksjene til de som kjøper på deres respektive VPS-kontoer slik at når en selger noe man ikke eier, blir en i praksis nødt til først å låne disse aksjene fra noen.

Men hvorfor låner noen ut aksjer til shorting? For at du skal kunne shorte ved tradisjonell aksjehandel må nødvendigvis noen være villige å låne ut aksjene sine til deg, slik at du kan selge aksjer som du har lånt.

De som låner ut aksjene vil kreve en betaling for dette i form av renter, som for din del da blir en kostnad.  Den som låner ut aksjene kan når som helst be om å få disse tilbake.

Det finnes dermed en risiko for at du må stenge short-posisjonen din tidligere enn du hadde planlagt. Vanligvis er det store fond og pensjonsstiftelser som låner ut aksjer til shorting.

Når du shorter må ha en sikkerhetsmargin på kontoen din. Dette som en sikkerhet på at du kan betale dersom posisjonen utvikler seg i feil retning. Både saldo og eventuelt belåningsverdi på konto kan benyttes som sikkerhet.

Ved aksjehandel med CFD’er er det mye enklere å shorte da en ikke er avhengig av å låne aksjer forut for shortingen. I kraft av at CFD’er kun speiler utviklingen av en aksje (eller andre finansielle instrumenter) er en ikke avhengig av hverken å kjøpe eller låne disse aksjene forut for et eventuelt (short)salg.

Derfor kan en like lett som å kjøpe en aksje også shorte en aksje en ikke eier ved bruk av CFD’er uten å måtte forholde seg til kompliserende og ofte fordyrende formalia forbundet med tradisjonell aksjehandel, inkludert lån av aksjer.

Du selger som sagt i den tro på at aksjekursen kommer til å falle slik at du senere kan kjøpe aksjene tilbake til en lavere pris.

Risikoen med shorthandel er derfor naturligvis at aksjekursen skal stige slik og at du taper penger.

Aksjekursen kan teoretisk stige uendelig slik at det potensielle tapet ved shorting kan bli veldig mye større enn når en kjøper en aksje og nedsiden naturlig er begrenset til maksimalt er 100 prosent (du taper alt).

Derfor er det betydelig med risiko forbundet med short salg av aksjer slik at dette er ikke noe en burde gjøre uten å nøye ha planlagt hvordan en skal komme seg ut av uavhengig av om kursen skulle gå opp eller ned.

Enkelt eksempel på hvordan man tjener på tradisjonelt shortsalg med aksjer;

 • En aksje du forventer at skal tape seg i verdi koster 200 kroner.
 • Du velger derfor å selge denne, og i og med at du ikke eier denne aksjen fra før får du i praksis et negativt antall aksjer på kontoen din, du blir skyldig akser (er short).
 • For å kunne stenge denne handelen er du derfor avhengig av å skaffe til veie de aksjene du solgte og må derfor nødvendigvis kjøpe disse til nåværende markedspris. Om det viser seg at du får rett og kursen har sunket og du f.eks. nå får kjøpt disse aksjene til 100 kroner har du dermed en (brutto) gevinst på 100 kroner.
 • En må gjerne betale noe rente for å kunne låne aksjen samt kurtasje til aksjemegleren slik at hvor mye en tjener i dette tilfellet i stor grad avgjøres av hvor lenge en har vært skyldig (short) disse aksjene, og dermed hvor mye renter en har betalt i perioden.

Ved shorthandel med CFD vil regnestykket i stor grad se likt ut, men det er mye enklere administrativt, da en i praksis slipper å låne disse aksje forut for (short) salget.

Populære artikler

Hva er CFD?

CFDer lar deg handle i finansielle markeder som aksjer,...

Shorte kryptovaluta

Å shorte Bitcoin eller andre kryptovaluta betyr at du...

Giring av aksjer

Kom i gang med giring av aksjer på bare...

Grønne aksjer: 2021 guide til grønne aksjeinvesteringer

Grønne aksjer har i løpet av 2020 blitt mer...

Kjøpe aksjer: En fullstendig guide for 2021

Kjøpe aksjer I den senere tid har interessen for å...

Kjøpe Bitcoin: Slik investerer du i Bitcoin i 2021

Kjøpe Bitcoin? Bitcoin (BTC) er verdens desidert største og...

Våre anbefalte meglere

Etter å ha testet alt som finnes av trading plattformer der ute de seneste 20 årene vet vi hva som fungerer

etoro-norge

En veldig populær megler som passer for både tradere og investorer. eToro har stort produktutvalg og veldig god brukervennlighet. ----------

Les full anmeldelse

 • Kopier tradere automatisk
 • Handelsplattform på norsk
 • 14+ kryptovalutaer
 • Ekstremt brukervennlig
 • Norsk kundesupport
 • Kontovaluta i NOK
 • Registrering med BankID

Markets-com

En godt etablert megler som tilbyr handel i tusenvis av ulike instrumenter. Gode priser og flere plattformer til proffe og uerfarne. ----------

Les full anmeldelse

 • Avanserte verktøy
 • Tusenvis av instrumenter
 • 5 handelsplattformer
 • Lave kostnader
 • Registrering med BankID
 • Norsk kundesupport
 • Klientkonto i Norge