Aksjeindekser

CFD Handel med Aksjeindekser

Aksjeindekser består av et bestemt utvalg aksjer som speiler en bestemt børs eller sektor.

Fordelen med å handle en aksjeindeks framfor spesifikke aksjer, er at man får eksponering mot hele markedet og kan i den forstand minimisere usystematisk risiko som naturlig  følger med handel i enkeltaksjer.

Som investor, trenger du ikke utføre omfattende analyser av individuelle aksjeselskaper, da du i stedet kan ta et valg i forhold til om hele markedet skal opp eller ned.

Hva er en Aksjeindeks

En aksjeindeks er en samling av spesifikke aksjer, ofte de største aksjene på en børs, eller et utvalg aksjer fra en sektor.

Den kanskje mest kjente aksjeindeksen er den amerikanske S&P 500 som gjenspeiler verdien av de 500 mest toneangivende børsnoterte selskapene i USA.

Dersom disse aksjene samlet sett går opp, vil også kursen på S&P 500-indeksen gå tilsvarende opp.

Andre kjente aksjeindekser som bør nevnes er Nikkei-indeksen i Japan, DAX-indeksen i Tyskland og FTSE-indeksen i Storbritannia.

Handle aksjeindekser med CFD

Å benytte CFD til indekshandel byr på en rekke fordeler for investorer og tradere.

I kraft av at CFD’er gir investorene muligheten til å handle fritt i de forskjellige indeksene uten å faktisk eie de underliggende verdipapirene (aksjer, råvarer, metaller osv.) så kan de ganske enkelt bare trade på at kursene enten stiger eller synker uten å da måtte gjøre annet enn å kjøpe eller selge.

En trader kan eksempelvis plassere en kjøpsordre i DAX-indeksen, og om kursen på indeksen går opp eller ned, så vil vedkommende helt enkelt bare bli sittende igjen med mellomlegget i form av enten gevinst eller tap på sin konto (marginkonto).

Siden traderen aldri fysisk eier indeksen så vil i praksis kostnadene bli langt lavere enn andre sammenlignbare måte å handle på sammtidig som at det ikke har noen praktisk betyding om en først kjøper (“går long”) eller selger (“går short”) da det normalt ikke er noen form for restriksjoner på shorthandel i de forskjellige indeksene.

Tror en eksempelvis at markedet skal falle, trykker en ganske enkelt bare på ‘salgsknappen’.

Lær å handle med Aksjeindekser

Å handle aksjeindekser er en enkel og effektiv måte å kunne spekulere på det aller meste av verdens finansmarkeder, og samtidig holde seg oppdatert på utviklingen i de største og mest toneangivende verdipapirmarkedene.

Aksjeindeksene er  i praksis finansielle derivater som beregnes ut i fra summen av verdien til de selskapene som  til en hver tid inngår i de forskjellige indeksene.

Handel med aksjeindekser kan i praksis gjøres nærmest døgnet rundt da de store børsene befinner seg i forskjellige tidssoner slik at det nærmest alltid er et åpnet aksjemarked du kan trade i (vel å merke i ukedagene ).

Videre er veldig mange aksjeindekser såkalt future-basert slik at de også kan handles utenom børsenes faktiske åpningstider, både før og etter.

Et godt eksempel er S&P500, som hos de fleste CFD-meglere kan handles omtrent hele døgnet, med unntak av 1 time mellom 23.00 og midnatt i ukedagene.

Uansett, når en skal begynne å handle aksjeindekser er det viktig at en velger en megler som har et tilstrekkelig utvalg av aksjeindekser samtidig som at handels-betingelsene også er konkurransedyktige.

Med aksjeindeks CFD’er kan en;

 • Handle på alle de ledende amerikanske, europeiske og asiatiske indeksene
 • Kjøpe eller selge (gå short) ihht eget markedssyn
 • Benytte giring som øker eksponeringen
 • Handle på en rekke av de mest kjente handelsplattformene som f.eks MetaTrader4 (MT4),  cTrader for både  desktop, nettbrett & mobil
 • Utbyttejusteringer foregår automatisk
 • Renter beregnes automatisk og trekkes daglig
 • Du kan sikre andre long/short investeringer, f.eks om du eier mange norske aksjer kan du gå samtidig gå short S&P500 om kvelden dersom det kommer dårlige markedsnyheter som du tror vil være negative for dine aksjer.

Indekshandel med CFD har videre en lang rekke andre fordeler som blir for omfattende å adressere i denne korte introduksjonen, -men som du kan lese mer inngående om i vår CFD guide.

Aksjeindekser for Nybegynnere

Hver enkelt aksjeindeks skiller seg litt fra andre, og individuelle indeksdetaljer som blant annet komponenter, vekting, beregning, samt når indeksen er åpen for handel kan man lett sette seg inn i før man begynner å investere i de forskjellige aksjeindeksene.

I praksis vil alt som påvirker aksjekursene i de aksjene som en aksjeindeks er sammensatt av påvirke indeksen tilsvarende.

Inntjeningsrapporter, makrostatistikk, og/eller sektorer-spesifikke hendelser og nyheter vil alle påvirke aksjeindeksene.

Om det eksempelvis blir offentliggjort nye forskrifter og økonomiske data mv. vil nødvendigvis dette ha en sterk innvirkning på verdiutviklingen til forskjellige aksjeindeksene.

De mest populære aksjeindeksene som norske tradere og investorer handler ved bruk av CFD’er i dager følgende;

 • S&P 500 – Verdien av Standard & Poor 500 indeksen er basert på aksjekursene til 500 ledende amerikanske selskaper.
 • DJIA – Dow Jones Industrial Average. Indeksen er en prisvektet gjennomsnitt på 30 av de viktigste aksjene som handles på NASDAQ og New York Stock Exchange (NYSE).
 • NASDAQ 100 – Denne indeksen representerer verdien av 100 ikke-finansielle NASDAQ-handlede selskaper.
 • FTSE 100 – FTSE 100 er en samling av 100 av de største børsnoterte britiske selskaper.
 • DJ EURO STOXX 50 – Euro  Stoxx  50 samler inn 50 av de største europeiske børsnoterte aksjeselskapenes løpende aksjeverdi.
 • DAX – Den tyske Blue Chip-aksjeindeksen er sammensatt av 30 store tyske børsnoterte aksjeselskaper som er børsnotert på Frankfurt-børsen. DAX indeksen er veldig populær blant norske tradere og investorer som trader med CFD’er.

Daytrading med Aksjeindekser

Daytrading med aksjeindekser er svært populært.

Selv om aksjeindeksene også bidrar til å identifisere langsiktige trender samt å løpende identifisere nye investerings-muligheter, er det først og fremst veldig mange som benytter CFDer til å kortsiktig investere og trade i indeksene.

Aksjeindeksene er vanligvis mer stabile og forutsigbare sett i forhold til individuelle aksjer.

Av den grunn foretrekker veldig mange daytradere å kjøpe og selge indeks-CFD’er framfor å handle i enkelt aksjer som naturligvis er mye mer krevende da det å analysere enkeltselskaper for de fleste tradere er langt mer utfordrende.

Da oppleves det nok ofte mye enklere å kun måtte forholde seg til om de forskjellige indeksene skal opp eller ned.

Samtidig er det slik at man får mye høyere giring når man handler CFD’er på indekser fremfor enkelt-aksjer.

Dette gjør det spesielt populært blant daytradere, da de kan oppnå svært høy eksponering mot et aksjemarked, med en relativt lav andel egenkapital.

Enkelt eksempel på en aksjeindeks investering:

Du har 10,000 NOK på din trading-konto.

Du tror at amerikanske børser vil stige de nærmeste dagene, og bestemmer deg for å kjøpe en CFD på S&P500 indeksen.

Kursen er 2500 (USD). Giringen på denne indeksen er 20 ganger.

Du har da tilgjengelig ca. 1000 USD (10,000 NOK / 10 som pt er USD/NOK vekslingskurs).

Med en giring på 20x, betyr dette at du kan kjøpe indeksen for 20,000 USD – dette tilsvarer 8 kontrakter (20,000/2500).

Etter 3 dager har kursen på S&P500 steget til 2600 (USD)  (opp 4%).

Du kan da lukke din posisjon, og brutto gevinst er da (2600-2500) x 8 = 800 USD eller med andre ord ca. 8,000 NOK.

Dette tilsvarer hele 80% avkastning på din egenkapital på 10,000 NOK. Og dette kommer av giringen (20 x 4% = 80%)

Mange daytadere foretrekker aksjeindekser som utgjør spesifikke deler av de aksjemarkedene de investerer og trader i.

For eksempel, i de amerikanske markedene, Nasdaq Financial-100 som dekker finansselskapene på NASDAQ børsen, mens S&P SmallCap 600 måler small-cap segmentet i New-York børsen NYSE.

Videre, kan ofte den tyske DAX 30 eller den franske CAC 40 vise seg å være en mer adekvat målestokk for handelsporteføljene til mange norske tradere.

Om du ønsker å åpne en CFD handlekonto for å teste handel med aksjeindekser tar dette bare noen minutter, og du kommer i gang med et minimumsinnskudd på bare 1000 kroner.

Du kan eventuelt også åpne en demokonto for å gjøre deg bedre kjent med de forskjellige handelsplattformene og øve deg med denne før du eventuelt velger å sette inn penger.

Om det er noe du lurer på vedrørende CFD handel eller om det skulle være noe du mener vi har utelatt eller glemt fra denne artikkelen er det bare å sende oss en mail på post@cfdeksperten.no så vil du få svar ved første anledning.

Populære artikler

Hva er CFD

Hva er CFD og CFD Handel? Investeringer med CFD, Giring...

Anmeldelse: Skilling

Oppsummering Skilling er den desidert beste nettmegleren tilpasset norske tradere...

Slik kan du shorte kryptovaluta

Å shorte kryptovaluta betyr at du vil tjene penger...

Kryptovaluta – En fullstendig guide

Hva er Kryptovaluta Kryptovaluta eller digital valuta er en samlebetegnelse...

Gearing av aksjer: En kort guide

Gearing (giring, belåning) lar deg ta større posisjoner i...

Grønne aksjer: En guide til grønne aksjeinvesteringer

Grønne aksjer har den senere tid blitt ekstremt ettertraktet....

Kjøpe aksjer: En fullstendig guide for 2020

Før man kjøper aksjer Forut for at man begynner å...

Aksjer, Valuta, Indeks og Råvarer handler du enkelt, rimelig og trygt med Skilling

Den nordiske fin-tech megleren utmerker seg ved at de alltid gjør det lille ekstra i alt de foretar seg.

«Jeg har latt meg fascinere av Skilling som fintech aktør, samt at jeg liker holdningen om å gjøre ting tilgjengelig og enkelt for både nybegynnere og erfarne. Vi deler oppfatningen om at alle med interesse for noe bør ha mulighet til å utnytte og utvikle sitt fulle potensial»
– Magnus Carlsen, Sjakkgud & global ambassadør for Skilling

 • 700+ aksjer (Norge, Sverige, USA, Europa)
 • Kontovaluta i NOK
 • Registrering med BankID
 • Skilling Trader, MT4 og cTrader
 • Ekstremt lave kostnader
 • Norsk kundesupport

Skilling har vært omtalt i: