GameStop, Reddit og Wall Street Bets

De siste ukene har vi kunnet lese opp og ned om hvordan Gamestop aksjen i som er børsnotert i USA har påført profesjonelle forvaltere, -og da med hovedvekt på hedgefond gedigne tap.

Dette isenesatt av amatør spekulanter på forumet wallstreetbets på nettsamfunnet Reddit.

Samtidig som disse ‘glade amatørenes’ koordinerte angrep har gitt eventyrlige gevinster for mange spekulanter, vet jeg ikke om jeg bør betegne disse som hobby investorer, og -eller markeds manipulatorer…?

Gamestop aksjen var fram til dette begynte betegnet som ‘Wall Streets mest forhatte og shortede aksje’ hvor hele 138 % av de omsettelige aksjene var utlånt til shorting…

Med short-solgte aksje forstås en aksje som blir solgt uten at selger eier aksjen i den hensikt å skulle kjøpe denne tilbake etter en kursnedgang har funnet sted, og således tjene tilsvarende fallet i aksjekursen.

Gamestop aksjen var den desidert mest shortede aksjen på Wall Street, hovedsakelig som følge av at Gamestop over tid har under prestert og konkurs spøkelset har lusket rundt selskapet som hovedsakelig lever av å selge spill i fysiske butikker (spill som kundene i større og større grad nå handler på nett og laster ned direkte)

På Wall Street, og med de store hedgefondene i spissen har det ligget i luften at det ’skulle gå mot en konkurs’ i denne aksjen.

Gamestopp aksjen har den siste tiden på det meste steget med mer enn 1600 %.

2021 ser ut til å bli det året hvor sosiale medier for alvor setter sitt preg på aksjemarkedet

Det vi nå er vitne til er at de som har sittet short i denne aksjen går på en gedigen short skvis som det så populært blir kalt, samtidig som småinvestorene / markedsmanipulatorene i aksjeforumet Wallstreetbets foreløpig ser ut til å bli de store vinnerne.

Med short selgende hedgefond som har tapt mer enn 5 milliarder dollar så langt går dette ikke upåaktet hen…

Er dette lovlig?

Hva hadde skjedd om de profesjonelle investorene, hedgefondene og andre institusjonelle investorer hadde iverksatt et tilsvarende koordinert angrep?

Jo, – det hadde selvsagt vært å betrakte som ulovlig markedsmanipulasjon, -handelen i Gamestop aksjen hadde blitt suspendert, -og det hadde vanket store børter, fengselsstraffer osv…

Hva er annerledes når det er amatører som står bak?

Hva vil bli modus operandi etter dette?

Hvilken aksje eller aktivum blir det neste?

Før jeg har rukket å stille dette spørsmålet er plutselig kursen på sølv i dag (28 januar 2021) opp 6 % i løpet av en halv times tid…

Hva skjedde?

Jo. Sølv er akkurat nå det heteste tema inne på Reddit, hvor konsensus i korte trekk synes å være at sølvprisen er ‘kunstig lav’ som følge av at den over tid har blitt manipulert av ‘bankene’ det offentlige osv. osv…

Her er et lite utvalg av sitater fra diskusjonsforumet som er åpent for alle;

wallstreetbets-silva

Poenget med denne artikkelen er ikke å se på de fundamentale forholdene verken i Gamestop aksjen eller i råvare markedet for sølv.

Poenget er å adressere hvordan det er mulig å tjene penger på å manipulere de globale verdipapirmarkedene og at det tilsynelatende ikke har / får noen konsekvenser…

På samme måte som flere millioner små og store tradere samtidig kjøpte seg opp i Gamestop aksjen, er det akkurat nå Sølv disse jakter på

Sitater som;

wallstreet-bets

Florerer inne på Wallstreetbets hvor det diskuteres helt åpent hvordan en mest mulig effektivt skal presse prisen på sølv opp.

Det er pt en dårlig bevart hemmelighet at svært mange institusjonelle investorer, igjen hedgefond inkludert som i en lengre periode her bygget opp store (svært ofte belånte) short posisjoner i sølv.

Akkurat nå får nettopp disse kraftig kjørt seg på samme måte som ved Gamestop short skvisen, og det er tilsynelatende amatørenes aften i metaller på råvarebørsene.

Om kjøps rushet på sølv får vare er jeg veldig usikker på, – all den tid verdens råvaremarkeder er betydelig større enn en stakkars skakkjørt gaming-aksje…

Når det er sagt er det helt åpenbart at brukerne inne på Wallstreetbets er i stand til å signifikant manipulere markedene…

Hvordan vil dette fortsette?

At slike ‘koordinerte angrep’ får lov til å manipulere verdipapirmarkedene slik som har vært tilfellet den siste tiden uten nevneverdig innblanding fra de regulerende myndigheter?

Er dette et såkalt tegn i tiden?

Hva kjennetegner dagens aksjemarked?

I slutten av alle oppgangs sykluser er stemningen på børsene nærmest uten unntak euforisk

  • Alle skal for enhver pris inn i markedet…
  • Det børsnoteres selskaper som sannsynligvis aldri ville hatt livets rett i en normalsituasjon…
  • Og alt dette skjer til helt avsindige kurser…

Er vi i ferd med å få et aksjemarked som styres av glade amatørers preferanser framfor fundamentale forhold?

Eksempelvis så vi i fjor at Tesla aksjen som er en favoritt blant svært mange av disse ‘nye aksjekjøperne’ steg med ca. 750 %. Om dette er ‘fair value’ skal ikke jeg mene noe om men;

Tesla har i skrivende stund en markedsverdi som tilsvarer nesten like mye som summen av samtlige av verdens største bilprodusenter.

Tesla aksjen ahr i dag en markedsverdi på ca. USD 800 milliarder. Dette tilsvarer den samlede verdien av;

Toyota, Volkswagen, Daimler (Mercedes), General Motors, BMW, Ferrari, Hyundai, Honda, Ford, Fiat Chrysler, Suzuki, Nissan, Subaru, og Renault til sammen…

Institutional FOMO

På slutten av fjoråret ble vi introdusert for et uttrykk som for de fleste av oss var helt nytt.

Instiutional FOMO, -FOMO – Fear of missing out…

I forbindelse med at kursen på Bitcoin har steget til nye høyder, av mange forklart som drevet av amatørers spekulasjon og grådighet, ser vi nå at stadig flere profesjonelle aktører også kaster seg på bølgen og kjøper Bitcoin og andre kryptovalutaer som om dette skulle være siste sjanse.

Finnes det rett og slett ikke flere aksjer å kjøpe..?

Som sagt.

I slutten av alle oppgangs sykluser er stemningen på børsene nærmest uten unntak euforisk

Etter den søte kløe, -kommer…

Festen i verdens verdipapirmarkeder har nå pågått mye lenge enn hva de fleste hadde kunnet forutse. Det aner oss at bakrusen som må komme også vil bli merkbar..

Helt siden finanskrisen i 2008 har sentralbankene i større eller mindre grad pumpet markedene fulle av ‘billige penger’- og på denne måten presset de lange rentene så lavt at det knapt nok finnes spor etter positive renter i verden.

Og positive realrenter kan man bare glemme å håpe på…

Den senere tid har Covid 19 situasjonen ytterligere medført at det samme nå er i ferd med å skje på nytt, og ytterligere forsterke denne effekten.

Enda mer penger pumpes ut i markedet…

Og det er ikke akkurat sjokkerende at veldig store andeler av disse pengene finner veien til aksjemarkedet all den tid det i praksis ikke er mulig å få avkastning noe annet sted.

Dette. Kombinert med at ‘Hele verden’ sitter på hjemmekontor, har igjen blant annet ført til at nettbaserte aksjemeglere har blitt nedrent av nye kunder som i veldig stor grad har en ting til felles;

De er unge. De mangler erfaring. De tilhører ‘Keyboard Warrior’ generasjonen…

Er det disse som i siste instans nå skal puffe et aksjemarked nærmest frikoblet fra real-økonomien utfor det berømte stupet..?

Det er nok ikke tilfeldig at det var i nettopp Gamestop aksjen dette nå først ble synliggjort.

Brukene av Reddit, -og brukerne av denne typer forum generelt er ofte tett forbundet med nettbasert gaming,

Brukerne her følger typisk ofte med, og orienterer seg på helt andre flater enn hva den lang mer ‘satte generasjonen’ av profesjonelle forvaltere, hedgefond, og lignende typisk gjør.

Er aksjemarkedet slik vi kjenner det nå i ferd med å bli forandret av sosiale medier?

Har vi fått en aksjemarked som gir oss aksjevinnere ut i fra hva summen av små investorer ‘ tror er bra’ frikoblet for fundamentale forhold?

Om det er noe du lurer på, eller ønsker å kommentere med tanke på denne artikkelen er det bare å kontakte oss på post@cfdeksperten.no.

Populære artikler

Hva er CFD?

CFDer lar deg handle i finansielle markeder som aksjer,...

Shorte kryptovaluta

Å shorte Bitcoin eller andre kryptovaluta betyr at du...

Giring av aksjer

Kom i gang med giring av aksjer på bare...

Grønne aksjer: 2021 guide til grønne aksjeinvesteringer

Grønne aksjer har i løpet av 2020 blitt mer...

Kjøpe aksjer: En fullstendig guide for 2021

Kjøpe aksjer Forut for at man begynner å kjøpe aksjer...

Kjøpe Bitcoin: Slik investerer du i Bitcoin i 2021

Kjøpe Bitcoin? Bitcoin (BTC) er verdens desidert største og...