Shorte Tesla aksjer: En enkel 2023 guide

Å shorte Tesla betyr at du tjener penger på fallende kurser i Tesla aksjen. Med nesten 70% nedgang i aksjekursen i løpet av 2022 har interessen for å shorte Tesla-aksjen vært enorm den senere tid…

I denne korte guiden kan du lese hvordan du kan shorte Tesla aksjen og, -eller andre aksjer uten bruk av kompliserte og fordyrende løsninger.

Slik shorter du Tesla

Skilling er en Nordisk nettmegler med svært lave kostnader. Alt er på norsk, inkludert norsk kundesupport. 

Du kan lese mer om hvorfor vi anbefaler Skilling i denne utfyllende Skilling anmeldelsen.

Så snart kontoen din er registrert hos Skilling, gjør du bare følgende for å shorte Tesla;

Steg 1: Gjør et innskudd på Skilling kontoen (minimum 1000 kr)

Mest vanlig er bankkort eller bankoverføring.

Steg 2: Velg Tesla i plattformen og gå short (‘Trykk Selg‘)

shorte-tesla-aksjer-shorting

Tesla er den suverent mest verdifulle bilprodusenten i verden med en markedsverdi på ca. 950 milliarder dollar.

🚀 Den nordiske fin-tech megleren Skilling er vår suverene ‘Best i Test' megler. Skilling har den desidert enkleste trading plattformen og er veldig godt tilpasset norske kunder med BankID, konto i NOK, Norsk kundeservice og norske aksjer. Du slipper også utenlands betalinger da Skilling har norsk klientkonto i norsk bank.

Pepperstone
PRISVINNENDE MEGLER

Pepperstone

8.5

✅ MT4, MT5, cTrader
✅ Spreads fra 0.0
✅ TradingView integrasjon

CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta denne risikoen. Mellom 74 % og 89% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler hos tilbyderene på denne siden.

Bakteppe for shorting av Tesla aksjen

Aksjene i Tesla som er oppkalt etter Nikola Tesla har i skrivende stund (29 juni 2022) en markedsverdi på ca. 723 milliarder dollar.

Det tilsvarer ca. 60 % av verdien på det norske oljefondet…

Til sammenligning har aksjene i Toyota en markedsverdi på ca. 210 milliarder Dollar.

Volkswagen har en markedsverdi på ca. 97 milliarder Dollar.

Daimler (Mercedes) har en markedsverdi på ca. 73 milliarder Dollar.

25  januar 2021 hadde Tesla en markedsverdi som var like stor som Toyota, Volkswagen, Daimler (Mercedes), General Motors, BMW, Ferrari, Hyundai, Honda, Ford, Fiat Chrysler, Suzuki, Nissan, Subaru, og Renault til sammen.

Og siden den gang fortsatte markedsverdien til Tesla å stige. Aksjekursen til Tesla kom opp i ca 1200 dollar før den siden den gang har sunket til dagens ca 700 dollar.

tesla-aksjer

Dette kombinert med at Tesla ikke tjener noe særlig med penger, samtidig som de i antall produserte biler ligger milevis bak konkurrentene som nå for fullt også kommer med elektrisk biler av mye høyere kvalitet en tidligere.

I mange år har Tesla fullstendig dominert markedet for elektriske biler. Konkurrentenes elbiler har i veldig stor grad bestått av typiske ‘små by biler’, mens Tesla har i på sett og vis eid det norske markedet for elektriske familie biler.

Er dette nå i ferd med å reverseres?

Mens Tesla har fått ha sitt ‘First mover advantage’ i fred overraskende lenge viser de siste tallene for nyregistreringer i Norge at denne trenden for alvor kan være i ferd med å snu;

Antall elektriske nybilregistreringer i Norge for januar 2021 var på 4117 (teller kun nybiler, -det totale antall elbil registreringer var på 6332).

Av disse 4117 utgjorde Tesla kun 75 (56 av Model 3, og 19 av Model X)

Fra å ha fullstendig dominert dette markedet siden Model S kom i 2012, har Tesla nå fått meget skarp konkurranse fra de fleste av de meget godt etablerte bil produsentene og Tesla sin andel av nyregistrerte elbiler i januar er nå på bare 2 %.

Om denne trenden vedvarer, -og om den er internasjonalt overførbar vil Tesla måtte belage seg på helt andre markedsandeler i årene som kommer…

Da kan det jo være forståelig at vi stadig oftere møter kunder som ønsker å shorte Tesla…

Tesla kjøper Bitcoin for 13 milliarder kroner…

9 februar 2020 kom nyheten om at Tesla hadde kjøpt Bitcoin for ca. 13 milliarder norske kroner.

Denne nyheten fikk Bitcoin kursen på det høyeste opp i drøyt 63 000 dollar (Bitcoin kursen har senere vært helt opp i ca 69 000 dollar).

Samtidig kom det en uttalelse om at Tesla fremover vil se på muligheter for å la seg ta betalt i Bitcoin når de selger bilene sine.

Tesla sin pressemeldingen var ikke helt logisk slik vi ser det…

Hvorfor kjøper Tesla Bitcoin nå? er det for å ha vekslepenger liggende?

Det er veldig mulig at Tesla kan være modige og innovative nok til å tenke i disse baner (gitt at Bitcoin kursen på sikt stabiliseres betydelig vel og merke).

Men i dette tilfellet har vi nok mer tro på at det er en meget godt isenesatt tåke-legging som har funnet sted…

Tesla har den siste tiden fått veldig mye kritikk i Kina for en rekke forhold vedrørende feil og mangler på biler.

Dette kulminerte mandag 8 februar i at Tesla ble kalt inn på teppet av kinesiske myndigheter hvorpå de tirsdag den 9 januar la seg fullstendig flate i en fyldig pressemelding som ble publisert klokken 0700 (amerikansk østkysttid);

btc-sitat

27 minutter senere kom det en ny pressemelding fra Tesla vedrørende kjøp av Bitcoin for 1,5 milliarder, -noe som medførte at de dårlige nyhetene fra Kina , som er Teslas største marked druknet fullstendig…

Vi kunne lett sett for oss at denne nyheten, hadde den ikke blitt så grundig og mesterlig forbigått alene kunne sent aksjekursen til Tesla minst 5 % ned, og samtidig medført betydelig ytterligere negativ pressedekning.

Det er da lett å se insentivene Tesla hadde til å dysse dette ned ved kjøp av Bitcoin…

Med Tesla sin 800 milliarder dollar i markedsverdi ville en nedgang på 5% for Tesla aksjen tilsvart et verdifall på ca. 40 milliarder dollar.

1,5 milliarder plassert i Bitcoin som tåke-legging framstår som mesterlig strategisk…

Elon Musk da også i ettertid uttalt seg negativt om Bitcoin, og Bitcoin sitt enorme energiforbruk, samt gått bort i fra tidligere uttalelser om å akseptere Bitcoin som betaling ved kjøp av Tesla sine elektriske biler.

Shorte Tesla med CFDer

Den enkleste måten å shorte Tesla på, er å benytte CFDer (differansekontrakter på norsk).

CFDer lar deg benytte giring (belåning, giring), noe som gjør at du ikke trenger å stille med 100 % av egenkapitalen som trengs, men kun 20 prosent (giring = X5).

For å eksempelvis ta en short-posisjon i Tesla tilsvarende 10 Tesla aksjer (USD 845*10 = 8450 Dollar), trenger du med andre ord å bare stille med mindre en 2000 Dollar, tilsvarende ca. 17 000 kroner egenkapital (margin).

shorte-tesla-aksjer-shortingI bildet til venstre har jeg valgt å shorte 5 Tesla aksjer, noe som gir en eksponering på 4229,25 USD (markedsverdien av 5 tesla aksjer).

Siden CFDer lar deg benytte giring ved dine investeringer (opptil X5 på de fleste aksjer), trenger jeg ikke stille med det fullstendige beløpet på 4229,25 USD, men bare 20 % av dette, -tilsvarende 845,85 dollar.

Vi har med det samme tatt en titt på flere av de forskjellige Bull / Bear produktene til Nordnet som man også kan benytte for å shorte Tesla, men disse er langt mer kostbare og for alle praktiske formål ikke hensiktsmessig å benytte.

Har du spørsmål om shorting av Tesla aksjen, eller andre spørsmål om det å shorte aksjer er det bare å sende oss en mail på port@cfdeksperten.no

Ofte stilte spørsmål om shorting av Tesla aksjen

Shorte Tesla Aksjen

 • Hvordan kommer jeg i gang med å shorte Tesla aksjen?

  Det første du må gjøre er å etablere en trading konto. Dette tar bare noen minutter, -og velger du den nordiske  ‘Best i test' megleren Skilling kan du he gjøre dette med BankID.

 • Hvordan får jeg satt inn penger inn på kontoen min?

  Det enkleste er vanlig bankoverføring. Skilling tilbyr kostnadsfri straks-betaling gjennom den svenske betalingsformidleren Trustly, og dette fungerer etter vår erfaring veldig bra. Ellers kan du selvsagt benytte betalingskort og eller de fleste av de mest kjente betalingsformidlerne.

 • Hvordan kan jeg tjene penger på å shorte Tesla aksjen?

  Om du shorter Tesla aksjen, og aksjekursen i Tesla denne faller i verdi så vil din positive gevinst være tilsvarende dette fallet i Teslas aksjekurs.

 • Hva er risikoen ved å shorte Tesla aksjen?

  Om du shorter Tesla aksjen og aksjekursen til Tesla stiger, -vil ditt tap her bli tilsvarende den positive kursutviklingen til Tesla aksjen.

 • hvorfor velger mange å shorte Tesla aksjen?

  Tesla aksjekursen har steget ekstremt mye, og mange forventer nå at det vil komme et tilbakefall her. i 2020 steg aksjekursen til Tesla ca. 800 % og selskapet har nå en verdi som tilsvarer ca. 75% av det norske oljefondet…

 • Populære artikler

  Hva er CFD?

  CFDer lar deg handle i finansielle markeder som aksjer,...

  Shorte kryptovaluta

  Å shorte Bitcoin eller andre kryptovaluta betyr at du...

  Giring av aksjer

  Kom i gang med giring av aksjer på bare...

  Grønne aksjer: 2023 guide til grønne aksjeinvesteringer

  Grønne aksjer, også kjent som ESG aksjer har blitt...

  Kjøpe aksjer: En fullstendig guide for 2023

  Kjøpe aksjer. Investeringer er for veldig mange ensbetydende med...

  Kjøpe Bitcoin: Slik investerer du i Bitcoin i 2023

  Kjøpe Bitcoin? Bitcoin (BTC) er verdens desidert største og...

  Våre anbefalte meglere

  Etter å ha testet alt som finnes av trading plattformer der ute de seneste 20 årene vet vi hva som fungerer

  etoro-norge

  En veldig populær megler som passer for både tradere og investorer. eToro har stort produktutvalg og veldig god brukervennlighet. ----------

  Les full anmeldelse

  • Kopier tradere automatisk
  • Handelsplattform på norsk
  • 14+ kryptovalutaer
  • Ekstremt brukervennlig
  • Norsk kundesupport
  • Kontovaluta i NOK
  • Registrering med BankID

  Markets-com

  En godt etablert megler som tilbyr handel i tusenvis av ulike instrumenter. Gode priser og flere plattformer til proffe og uerfarne. ----------

  Les full anmeldelse

  • Avanserte verktøy
  • Tusenvis av instrumenter
  • 5 handelsplattformer
  • Lave kostnader
  • Registrering med BankID
  • Norsk kundesupport
  • Klientkonto i Norge