Trading tips for nybegynnere

Tradingtips artikkelen er tiltenkt de med begrenset erfaring innen trading og investeringer. Artikkelen tar for seg generelle trading og investeringstips samt en liten del om konkrete investeringsformer og investerings-metoder en som trader aller helst bør søke å unngå.

Å komme i gang med å investere og trade med CFDer er veldig enkelt!

Det første du må gjøre er å etablere en tradingkonto.

Investeringer i aksjer og nærmest alt annet du kan tenke deg er tilgjengelig på bare noen få minutter så snart du har etablert en konto.

 Den nordiske fin-tech megleren Skilling er vår suverene ‘Best i Test' megler. Skilling har den desidert enkleste trading plattformen og er veldig godt tilpasset norske kunder med BankID, konto i NOK, Norsk kundeservice og norske aksjer.

Skilling
BEST I TEST

Skilling

10

✅ Kurtasjefritt
✅ Norsk kundeservice
✅ Billigst på Krypto
✅ Norske Aksjer
✅ 4 Plattformer

Pepperstone
ANBEFALT

Pepperstone

8.5

✅ MT4, MT5, cTrader
✅ Spreads fra 0.0
✅ TradingView integrasjon

CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta denne risikoen. Mellom 76 % og 80% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler hos tilbyderene på denne siden.

Hvordan komme i gang med Trading – steg for steg

Steg 1: Registrer deg hos Skilling (BankID)

Steg 2: Foreta et innskudd (min. 1000kr)

Steg 3: Velg instrument i plattformen og klikk ‘kjøp'

Skilling er desidert billigst og best når du skal trade.

Her registrerer du konto med norsk BankID, overfører penger med Visa / Mastercard eller vanlig bankbetaling via Klarna eller Trustly fra de aller fleste norske banker. Skrill, Neteller, PayPal -og en rekke andre betalings-løsninger er også tilgjengelige.

Trading med en lisensiert og regulert Megler

Skilling er et regulert verdipapirforetak med godkjennelse til å drive i Norge fra det norske Finanstilsynet.

Her får du lynrask kontoåpning med norsk BankID, slik at du kan være i gang nærmest umiddelbart med betalingskort, bankoverføring og, -eller en rekke andre betalingsløsninger.

Kom i gang og register en Skilling konto her.

Herfra registrerer du epostadressen din som brukernavn og et passord. Kontoen din åpnes og er tilgjengelig umiddelbart, men bare i demomodus fram til du har verifisert deg med BankID / BankID på mobil.

Skulle du ikke ha BankID tilgjengelig kan du også enkelt velge å identifisere deg ved å ta bilde av gyldig legitimasjon, og laste opp denne.

Det er veldig lett å følge de trinnvise instruksjonene ved kontoåpning hos Skilling.

Før du får lov til å handle på kontoen din må du gjennomføre en såkalt KYC (Know Your Client) test.

Dette er en lovpålagt standardisert avkryssingstest som de fleste er vant til fra bank og, -eller lignede kundeforhold. Dette tar kun et par minutter, -og så er du klar til å overføre penger til kontoen din.

Dine penger oppbevares på adskilte klientkontoer i bank i Norge, -og alle kostnader blir kommunisert på en transparent og åpen måte i  trading plattformen.

Videre er lisensierte verdipapirforetak underlagt meget strenge rapporteringsplikter samt det å måtte kontinuerlig opprettholde, -og rapportere lovpålagte kapitaldekningskrav.

Et konsesjonsbelagt Verdipapirforetak må for all del ikke misforstås som en av disse såkalte ‘meglerne og krypo-børsene’ som er ‘registret hos Finanstilsynet’.

Slik trader du hos Skilling:

Steg 1: Registrer konto med BankID

Steg 2: Gjør et innskudd på kontoen din

Mest brukt er bankkort og bankoverføring (straks-betaling). Minimuminnskudd er 1000 kr.

Steg 3: Velg instrument i plattformen

Steg 4: Velg hvor mye du ønsker å kjøpe og klikk «Kjøp»

gull-ordre

Trading med Bankkort

Velger du å bruke bankkort, -eller kredittkort så er i praksis pengene på plass på din trading-konto med en gang.

Trading med VISA-kort

Velger du å gjøre et innskudd til din trading konto med Visa kortet ditt så er i praksis pengene på plass med en gang, – og du kan være i gang med tradingen umiddelbart.

Fordeler med å bruke VISA?

Veldig mange velger å overføre penger med VISA kort.

Skilling belaster deg ikke med noen kostnader om du bruker VISA, -men vær oppmerksom på at litt avhengig av hvilken bank som har utstedt VISA-kortet ditt så kan denne banken ta seg noe betalt for overføringen.

Trading med Mastercard

På samme måte som ved å med VISA-kort kan du også benytte MasterCard.

Velger du å foreta et innskudd til din trading-konto ved hjelp av MasterCard så er pengene på plass med en gang og du kan komme i gang med trading nærmest umiddelbart

Fordeler med å bruke Mastercard?

Skilling belaster deg ikke med noen kostnader om du velger å foreta et innskudd til din trading-konto med MasterCard

Men også her bør vær oppmerksom på at litt avhengig av hvilken utsteder du har av Mastercardet ditt, så vil denne kunne ta seg noe betalt for dette.

Overføring med bankbetaling

Veldig mange velger som sagt å overføre penger fra sin vanlige bankkonto til trading-kontoen for så å komme i gang med trading på denne måten.

Overføring til din Skilling konto fra din bank skjer da helt enkelt ved at du foretar en helt vanlig bankbetaling til Skilling sin klientkonto

Skal du overføre fra en norsk bank synes vi at Skilling sine løsninger via Klarna og Trustly helt klart fungerer best.

fra Skilling sine innskudds sider kan du via Trustly betale fra de mest benyttede norske bankene (DNB, Nordea, Handelsbanken, Danske Bank, Sparebanken Vest, Storebrand Bank og alle SpareBank 1 avdelingene).

Videre kan du via Klarna betale direkte fra de aller fleste norske banker.

Tips for straks betaling

Husk å inkludere ditt kundenummer i meldingsfeltet når du overfører pengene. Det hjelper banken med å raskere se at pengene ble sendt av deg, slik at de kan kreditere trading-kontoen din før navnet ditt vises i mottakerregisteret.

Kjøpe Fysiske Aksjer

Ønsker du å kjøpe fysiske aksjer må du typisk ha en VPS-konto (verdipapirkonto).

Ønsker du av en eller annen grunn å ikke benytte CFDer så kan du kjøpe fysiske aksjer uten VPS-konto trygt via den regulerte megleren eToro. Dette en meget god løsning som veldig mange velger å bruke.

Vær oppmerksom på at om du benytter eToro til å kjøpe fysiske aksjer så vil du kun kjøpe fysiske aksjer så lenge du ikke girer eller ikke selger aksjer short. Benytter du deg av disse funksjonene er det automatisk CFDer du handler og ikke fysiske aksjer.

Markedsordre eller Limit ordre

Markedsordre innebærer at du kjøper til gjeldende kurs der og da. Det er i praksis den salgsordren som har best kurs på daværende tidspunkt.

Limitordre er en ordre som du setter til en bestemt kurs. Oppstår denne kursen i markedet vil din limitordre bli utført og du har da kjøpt eller solgt til den på forhånd satte kursen i din limitordre.

gull-ordre2

Shorting & Giring

Shorting

Du kan gå både long og short i alle de forskjellige Skilling-plattformene. Å shorte betyr at du tjener på at kursen faller.

Giring

Du dra nytte av giring opptil 30 ganger, noe som betyr at du kun behøver å stille med 3,33 % egenkapital for å kjøpe eller selge en posisjon.

Skilling tilbyr også langt høyere giring om du benytter deg av deres ‘non EU-konto'.

I praksis er dette likt som Skilling sine norske kontoer, men den tillatte giringen er høyere da det er andre regler som gjelder utenfor EU.

For å åpne en slik konto må du bare velge FSA som tilsynsmyndighet ved kontoåpning:

Skilling (Seychelles) tilbyr giring opptil X500 for de mest likvide instrumentene

Trading tips for nybegynnere

Trading tips 1:  Vær Forberedt!

Det er viktig å forstå det grunnleggende innen aksje-investeringer og aksjetrading.

Hvordan og hvorfor de forskjellige aksje markedene beveger seg, samt å finne en trading og investerings metode som du er komfortabel med.

Dine aksje investeringer og aksjetrading bør være basert på en god metodikk, slik at du lettere kan trade med trygghet og disiplin.

Før du begynner å kjøpe aksje er det fornuftig å forsikre seg om at du har tilstrekkelig med bakgrunns kunnskap vedrørende alle aspekter av det å kjøpe aksjer or / eller det å trade med aksjer.

Som så mye annet i livet er det også ved aksjetrading og aksje investeringer fornuftig å forberede seg.

Om du ‘skyter fra hoften’, eller kjøper aksjer og investerer eller trader på tips fra venner, og nyheter i finanspressen, er det så godt som helt sikkert at du over tid vil komme til å tape på aksjeinvesteringene dine..

Tradingtips 2: Kjøp aksjer på din egen måte

Når du starter med aksje trading og, -eller aksje investeringer bør du implementere strategien din med disiplin.

Dette kan høres åpenbart ut, men mange aksje tradere ender ofte opp med å trade på en måte som bryter fullstendig med deres egen personlighet.

For eksempel; Om du er av den utålmodige typen som hater, – og får lyst til å selge deg ut hver gang aksjekursen faller noen få prosent, er kanskje ikke en veldig langsiktig investerings-strategi basert på lange trender noe for deg.

Du kunne muligens passe bedre til daytrading med aksjer eller andre aktivaklasser (aksjeindekser, valuta, råvarer, gull, ETFer mv.), eller en annen form for kortsiktig investerings eller trading tilnærming.

Tradingtips 3: Ha en enkel trading strategi

Et faktum som forblir riktig er at enkle aksje trading og investerings strategier fungerer best for de aller fleste aksje tradere.

Det er ingen sammenheng mellom kompleksiteten i en investerings strategi og hvor vellykket den er.

En annen fordel med enkle investerings og trading strategier, er at de er enkle å forstå og implementere

Dette hjelper deg med å holde deg disiplinert i forhold til investerings strategien din.

Trading tips 4: Invester nok, Ta små posisjoner & Diversifiser

Den utopiske investerings drømmen er for mange det å begynne å kjøpe aksjer med en liten sum penger, for så å trade seg til en aksje formue i løpet av noen få måneder…

Realiteten er at dette neppe vil skje med flertallet som investerer og trader.

Det første en bør lære seg når en setter i gang med trading og investeringer er å starte med nok kapital til å tåle at flere posisjoner ender med tap.

Det enkle faktum er:

Desto mindre kapital du starter med, desto lavere er dine sjanser for å lykkes.

Dette er ren logikk;

Om du satser på å gjøre suksess på ‘et stort trekk’, -kan det godt være at du går på et titalls tap på rad før vinneren traden endelig kommer.

Har du da for lite kapital, kan det da fort være at investerings-kapitalen din er såpass redusert når muligheten endelig dukker opp at du ikke makter å dra nytte av den.

Start derfor alltid med nok investerings kapital til at du kan tåle noen tap.

Om du har mulighet til det er det en absolutt fordel å spre investeringer på forskjellige områder for å diversifisere investeringene.

Og; «Ikke legg alle eggene dine i en kurv» for så å blåse alt på en enkelt investering.

Ta små posisjoner til å begynne med, og spre investering.

Skilling
BEST I TEST

Skilling

10

✅ Kurtasjefritt
✅ Norsk kundeservice
✅ Billigst på Krypto
✅ Norske Aksjer
✅ 4 Plattformer

Pepperstone
ANBEFALT

Pepperstone

8.5

✅ MT4, MT5, cTrader
✅ Spreads fra 0.0
✅ TradingView integrasjon

CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta denne risikoen. Mellom 76 % og 80% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler hos tilbyderene på denne siden.

Tradingtips 5: Sett deg realistiske mål

Hva er realistisk avkasting å kunne forvente å få på dine investeringer?

Mange investorer når de blir spurt dette spørsmålet svarer rett og slett: Så mye som mulig…

Faktum er at de fleste tradere ofte starter med urealistiske forventninger, noe som igjen kan føre til å gi en falsk følelse av trygghet.

De ignorerer i for stor grad risikoen i investeringene og fokuserer ofte for mye på enkelt investeringer.

Så hva er realistisk…?

Enhver trader som kan oppnå en årlig avkastning på 25 % + gjør det veldig veldig bra.

Normalt sett vil en som oppnår 25 % + med en balansert portefølje  typisk plassere deg blant topp 10 % av traderne som tjener penger på investeringene sine over tid.

Dette er realistisk, gitt at du tar deg tid og er grundig i det du foretar deg.

Tradingtips 6: Vær uavhengig og Isoler deg

Følelser er din verste fiende når du investerer, så det er viktig å være uavhengig og følge din egen vei.

Det kan høres ensomt ut å utelukkende måtte stole på seg selv, og dette er ofte direkte ubehagelig for mange.

Men etter hvert som tiden går vil du oppleve at dette går over, og at din egen  mening i forhold til investeringer er minst like verdifull, og kanskje enda mer verdifull enn noen andres.

Tradingtips 7: Ikke mist målet av syne:

Det endelige målet med investeringer og trading er å tjene penger.

Det finnes selvsagt andre mål; Det kan være selvrealisering, konkurranseinstinkt, og / eller selve spenningen osv….

Alle disse målene er sekundære!

Om du ender opp med å ‘søke hevn mot markedene’, andre tradere, eller bare ønsker å konkurrere for moro skyld, så kan det primære målet om å trade og tjene penger på investeringene risikere å gå tapt. Da vil sannsynligvis også det samme skje med kapitalen din.

10 Investeringsformer du bør unngå;

Ikke invester i henhold til nyhetssaker

Markedet er i praksis en diskonteringsmekanisme, og nyhetene du ser har sannsynligvis allerede blitt hensyntatt i markedskursene.

Selv om aviser og den finansielle pressen har en tendens til å formidle sterke synspunkter så pleier de også i veldig stor grad også å ta feil.

Artikler og historier kan være svært overbevisende og det er jo nettopp det de er skapt for å være.

De er ofte godt skrevet, gode historier kommer ofte fra gode journalister, men sjansen for at du tjener penger å denne måten er nok dessverre meget begrenset…

Hold deg unna disse nyhetssakene og praktiser heller en disiplinert tilnærming til dine investeringer som vil hjelpe deg til å ikke bare forstå hva som allerede har skjedd, -men også hva som sannsynligvis vil kunne komme til å skje i fremtiden.

Å få sine tradingtips fra nyhetssaker er sjelden en god tilnærming.

Ikke mist motet av å ‘gå glipp av trader’

Hvis du ikke liker å tape så er sannsynligheten stor for at trading ikke er noe du kommer til å like absolutt alle alle aspektene ved.

Man kan ofte ende opp med flere tapende enn vinnende trader…

Det er i menneskets natur å ønske å ha/få rett, men investeringer og aksje trading innebærer i veldig stor grad også det å ta feil, og det å tape penger, slik at dette er bare noe de må  være forberedt på.

At du tar feil og taper penger på individuelle aksjehandler er ikke det viktigste

Hvordan du håndterer profitable investeringer og kutter tapene over tid er essensielt….

Mange aksje tradere tjene ofte penger på 50 % eller færre av sine aksje kjøp, men ved hjelp av effektive forvaltnings, -og risk management strategier ender de allikevel opp med overskudd.

Det å tape er en del av det å vinne innen aksje trading, og bør ikke være noe en frykter.

Ikke endre trading-strategi ‘hele tiden’

Et godt tradingtips er det å ikke endre strategi for ofte. Mange aksje tradere bestemmer seg etter noen tapende trader for at de må endre sin investerings strategi.

Så de utvikler en ny investerings strategi, -som heller ikke fungerer, så enda en, og så videre…

Fakta er det at å endre investerings strategi etter at den har gitt en rekke tapende trader, ikke nødvendigvis må bety at du har en dårlig investerings strategi.

Alle investerings strategier har tapende perioder. Til å med de beste aksje investorene opplever dette.

Om din investerings strategi er velfundert, vil det veldig ofte lønne seg å holde seg disiplinert og unngå fristelsen til å endre investerings strategi.

Aksjemarkedet er ikke din fiende

Aksje markedet er ikke en fiende. Mange investorer blir sinte og frustrerte av markedsbevegelsene.

Dette er poengløst!

Markedsbevegelsene må respekteres og tilnærmes på en disiplinert måte.

Aksje markedet er ikke din fiende, og aksje markedet har ingenting mot deg eller noen andre. Bli aldri følelsesmessig opphengt i markedet.

Ikke kjøp aksjer uten stop-loss

Et godt tradingtips vil være å sette en stopp-loss ordre hver gang du kjøper aksje så vet du til enhver tid hva det verste resultatet av aksje traden vil kunne bli på forhånd.

Derfra kan da alt bare bli bedre!

Det å på forhånd sette en stopp-loss ordre vil hjelpe deg med å holde disiplinen over tid.

Sjansen er, hvis du kjøper aksje og ikke sette en stopp-loss med en gang, at du blir fristet til å holde på investeringen litt lenger for å se om markedet vil snu.

Slik kan mange små tap, bli til mange store tap…

Aldri glem at målet med aksje tradingen er å begrense tapene, samtidig som du skal bli sittende i de profitable aksje investeringene så lenge som mulig.

Ikke snitt tapene dine

Dette er en metode som mange tradere taper penger på.

Logikken er enkel: ‘when in trouble, -Double’…

Når en aksjetrade går mot deg, bli sittende i denne, og øk innsatsen slik at du senker gjennomsnittskursen din.

Når markedet da snur og faktisk går din vei, vil du være mye nærmere ‘break even’ nivået og vil raskt kunne ende opp med gevinst.

Resonnementet er logisk i et aksjemarked der det ikke er noen marginkrav, og/eller hvor tidsbruk er uten betydning.

I en giret aksje investering, -og spesielt om det er snakk om opsjoner/ terminer vil tapt tid svært ofte være veldig korrelert med det å tape penger.

Terminer utløper, margin-calls kommer, og markedet beveger seg ‘alltid i feil retning’

Selv om du får rett i dine aksjekjøp på sikt, vil du typisk oppleve å gå tom for penger før markedet snur.

Bedre tradingtips skal du lete lenge etter;

‘Markedet tåler å være irrasjonelt mye lengre enn du klarer å være likvid…'

Ikke bli topp-tung i posisjoneringen din

Enda en ganske sikker måte å tape penger i aksjemarkedet er å bygge opp topptunge posisjoner.

Mange investorer velger (feilaktig) å tro at om en aksjepost beveger seg i deres favør, så bør de løpende øke eksponeringen ved å kjøpe flere aksjer og fortsetter da med å kjøpe flere og flere av de samme aksjene.

Det som da ofte skjer, er selvfølgelig at ‘pyramiden’ (som er bygget opp ned). Blir mer og mer topp tung, slik at den minste endring i aksjekursen vil sende pyramiden hodestups overende.

Hvis du virkelig ønsker å prøve pyramidisering vil det være en god forhåndsregel å gi ‘pyramiden’ et solid fundament ved å la det første aksjekjøpet forbli det største.

Legg så suksessivt til mindre posisjoner etter hvert som aksjen beveger seg i din favør.

Du vil fortsatt ha en god størrelse på posisjonen, og gjennomsnitts-kursen vil være mye lavere enn med den topptunge versjonen.

Topp tung pyramidisering fungerer vanligvis ikke over tid og et godt tradingtips er å søke å unngå dette når du kjøper aksjer.

Ikke del aksje kjøpene med venner

Dine aksje kjøper ikke viktig for vennene dine, så ikke del tradingtips med dem.

Dette vil kunne hindre deg i å forsterke argumenteringen for enkelt aksjer ovenfor deg selv.

Om du gjør det dette, vil du ofte kunne være mer tilbøyelig til å holde på de aksjene uavhengig av hva investerings strategen din skulle tilsi.

I praksis vil det veldig ofte ikke være hensiktsmessig å diskutere dine aksje kjøp med noen.

Det kan ofte føre til endring av mening som igjen vil ende opp med å forvirre deg og avlede deg fra dine egne markeds oppfatninger.

En god aksje trader vil typisk ikke uttrykke sine meninger til andre, da det rett og slett ikke har noen hensikt.

Dette kombinert med at traderen ved å diskutere med andre vil kunne komme til å betvile sin egen beslutning og dermed risikere å bryte disiplinen.

Ikke kjøp aksjer for penger du ikke har råd til å tape

Hvis du ikke har råd til å tape, har du heller ikke råd til å vinne. Så enkelt er det…

Å kjøpe aksjer, eller trade med penger du ‘løpende er bekymret for å tape’ vil typisk gjøre deg såpass følelsesmessig Involvert at det vil kunne svekke beslutningsevnen din.

Ikke kjøp aksjer ut i fra følelser

Fienden til alle investorer og tradere er følelser.

Det å være disiplinert høres enkelt ut på papiret, men med adrenalin rushet som kan komme i forbindelse med (store) gevinster og tap er det like viktig for alle tradere å adressere aksje markedet disiplinert og profesjonelt.

Tankene i denne artikkelen er utformet for å gi deg en viss ide om hvordan du komme i gang med å kjøpe aksjer, og hvordan du selv legger opp en investerings-strategi.

Å kjøpe aksjer ut i fra en solid investerings strategi vil kunne hjelpe deg med å lettere investere og trade med en logisk tilnærming.

Med disiplin kan du unngå noen av de vanligste investerings fallgruvene som nybegynnere gjør når de kjøper aksjer, ofte som som et resultat av følelser.

Til slutt…

Dine aksjekjøp, og din investerings strategi er personlig, og det er viktig at du holder fokus på dine langsiktige mål.

Det er ikke alltid lett, men det er heller ikke så vanskelig som mange skal ha det til.

Mange av punktene i denne artikkelen fremstår helt sikket som åpenbare, men flertallet av alle aksje tradere følger de ikke…

Om du gjør det vil du gi deg selv et forsprang på veien til å bli en vellykket aksje investor.

Om du har spørsmål vedrørende artikkelen, eller om det skulle være noe annet er det bare å kontakte oss på post@cfdeksperten.no

Skilling
BEST I TEST

Skilling

10

✅ Kurtasjefritt
✅ Norsk kundeservice
✅ Billigst på Krypto
✅ Norske Aksjer
✅ 4 Plattformer

Pepperstone
ANBEFALT

Pepperstone

8.5

✅ MT4, MT5, cTrader
✅ Spreads fra 0.0
✅ TradingView integrasjon

CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta denne risikoen. Mellom 76 % og 80% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler hos tilbyderene på denne siden.