Giring av aksjer

Kom i gang med giring av aksjer på bare 5 minutter med BankID. Ja, -så enkelt er det faktisk!

Giring av aksjer (gearing, belåning) lar deg ta større aksje posisjoner, eller andre finansielle posisjoner enn hva du har i egenkapital.

Har du for eksempel 50.000 kr stående på din CFD handlekonto , kan du ta typisk aksjeposisjoner med opptil 250.000 kr i eksponering.

Giring brukes veldig ofte innen valutahandel og handel i CFDer.

Å komme i gang med å investere og trade med CFDer er veldig enkelt!

Det første du må gjøre er å etablere en trading konto.

Investeringer i aksjer og nærmest alt annet du kan tenke deg er tilgjengelig på bare noen få minutter så snart du har etablert konto.

🚀 Den nordiske fin-tech megleren Skilling er vår suverene ‘Best i Test' megler. Skilling har den desidert enkleste trading plattformen og er veldig godt tilpasset norske kunder med BankID, konto i NOK, Norsk kundeservice og norske aksjer.

Skilling
BEST I TEST

Skilling

10

✅ Kurtasjefritt
✅ Norsk kundeservice
✅ Billigst på Krypto
✅ Norske Aksjer
✅ 4 Plattformer

Pepperstone
ANBEFALT

Pepperstone

8.5

✅ MT4, MT5, cTrader
✅ Spreads fra 0.0
✅ TradingView integrasjon

CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta denne risikoen. Mellom 76 % og 80% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler hos tilbyderene på denne siden.

Hvordan fungerer giring av aksjer?

La oss si at du ønsker å kjøpe aksjer i Equinor (tidligere Statoil) for 500.000 kr.

Du kan enten kjøpe aksjer for 500.000 kr, noe som innebærer at du på binde opp 500.000 kr.

Alternativt, kan du benytte deg av CFDer som veldig enkelt og fullstendig automatisk lar deg benytte giring når du kjøper aksjer og, -eller andre verdipapirer (aksjeindekser, valuta, kryptovaluta, gull og andre råvarer mv.

Bruker du CFD, kan du som ikke-profesjonell kunde eksempelvis få en eksponering på 500 000 i Equinor aksjer ved å kun binde opp 100.000 kr.

I praksis «låner» du penger av megleren du benytter for å få denne eksponeringen.

Selve ‘låneprosessen' er automatisk slik at når du trykker kjøp i trading plattformen så er det automatisk et høyere beløp tilgjengelig enn hva du har i egenkapital på din trading-konto.

Du kan lese mer om CFD trading i vår innføring til CFD.

Hvordan Kjøpe Aksjer med Giring?

For å kunne kjøpe aksjer med giring, må du normalt sett benytte deg av en megler eller bank som tilbyr deg giring.

Vi anbefaler den Nordiske handelsplattformen og CFD megleren, Skilling, for handel i CFDer. Du kan lese vår begrunnelse i denne utfyllende Skilling anmeldelsen

gearing-aksjer

Ovenfor ser du et eksempel på et ordrevindu når du skal benytte giring på en aksje.

Om du skal kjøpe 2000 aksjer av DNB, innebærer dette i eksempelet en eksponering på ca. 258.000 kr.

Siden vi benytter CFDer, trenger vi kun å stille med 25.776 kr i egenkapital (eksempel med 10*giring som typisk tilbys profesjonelle kunder).

Hvor mye kan jeg Gire?

Du kan hos Europeiske meglere og handelsplattformer typisk benytte gearing opptil fem ganger på de mest likvide aksjene.

Dette er i tråd med retningslinjene til det Europeiske Finanstilsynet (ESMA), -og alle seriøse meglere forholder seg i praksis til dette.

 • Giring av aksje investeringer på opptil 5x
 • Giring av kryptovaluta investeringer opp til 2x
 • Giring av gull investeringer på opptil 20x
 • Giring av råvare investeringer på opptil 10x
 • Giring av aksjeindeks investeringer opp til 20x
 • Giring av valuta investeringer opp til 30x

Du kan typisk benytte giring opptil 30 ganger når du driver med valutahandel / valutaspekulasjon, og opptil 20 ganger når du handler råvarer som for eksempel olje og gull og sølv.

Handler du med aksjeindekser som for eksempel S&P 500, DAX eller NASDAQ, kan du vanligvis benytte giring opptil 20 ganger.

Giring av enkelt aksjer ved bruk av CFDer er som regel 5x for ikke-profesjonelle kunder, men det finnes muligheter for de som ikke synes dette er nok;

Åpner du en trading konto utenfor EU, vil du kunne gire langt mer…

Om du ved åpning av trading konto hos Skilling velger å benytte Skilling sin avdeling utenfor EU, som er lisensiert på Seychellene vil du få tilbud om langt høyere giring selv om du er en norsk trader bosatt i Norge.

Som trader beholder du fortsatt full negativ saldo beskyttelse og det er verken mer omfattende, eller koster mer på noen som helst måte å benytte seg av denne ekstra giring muligheten som du oppnår ved å velge trading konto utenfor EU.

Grunnen til dette er at  regelverket for verdipapirhandel er annerledes utenfor EU, -og du som trader er i din fulle rett til å benytte deg av dette om du skulle ønske høyere giring muligheter.

Åpning av trading konto med slike giring muligheter gjøres med norsk BankID på samme måte som når du åpner en vanlig konto.

Den eneste forskjellen er at du må sørge for å velge jurisdiksjon først da denne automatisk er innstilt på EU for norske kunder som åpner konto fra Norge.

Ved å krysse av for FSA som tilsyns myndighet øverst på Skilling sin hjemmeside kommer du direkte til ‘non-EU kontoåpning'.

giring-gearing-cfd-aksjer

Åpner du kontoen på denne måten får du automatisk langt høyere giring.

Selve kontoåpningsprosessen er ellers akkurat helt lik, og gjøres med bruk av norsk BankID.

Giring nivåer med CFD handel

giring-CFD-handel

1. Giring nivåer ved CFD handel innen EU

ESMA, det europeiske finanstilsynet har lagt en standard for med hvor høy giring CFD handel kan tilbys til uprofesjonelle kunder.

Den giringen som de fleste CFD nettmeglerne da har lagt seg på er typisk som følger;

 • Giring av aksje investeringer på opptil 5x
 • Giring av kryptovaluta investeringer opp til 2x
 • Giring av gull investeringer på opptil 20x
 • Giring av råvare investeringer på opptil 10x
 • Giring av aksjeindeks investeringer opp til 20x
 • Giring av valuta investeringer opp til 30x

2. Enda Høyere Giring…

Ønsker du, eller har du behov for enda høyere giring av dine aksje investeringer kan du gitt at du oppfyller formelle krav be din nettmegler om dette.

Gitt at du har investeringskunnskap, erfaring og samtidig kan bevise at du har tilstrekkelig med investeringsmidler be om å bli kategorisert som såkalt selvvalgt profesjonell kunde.

Selvvalgt profesjonell kunde (elective professional client)

Som selvvalgt profesjonell kunde vil du kunne gire dine investeringer med CFD handel ytterligere.

ESMA, det europeiske finanstilsynet har som sagt lagt en standard for hvor høy giring CFD handel kan tilbys til ikke-profesjonelle kunder.

De har også utarbeidet retningslinjer for giring av investeringer som kan tilbys profesjonelle kunder.

Den giringen som de fleste nettmeglerne da har lagt seg på for profesjonell CFD handel innen EU er typisk som følger;

 • Giring av aksje investeringer på opptil 10x
 • Giring av kryptovaluta investeringer opp til 2x
 • Giring av gull investeringer på opptil 100x
 • Giring av råvare investeringer på opptil 30x
 • Giring av aksjeindeks investeringer opp til 200x
 • Giring av valuta investeringer opp til 200x

3. Giring med CFD handlekonto utenfor EU

Mangler du formel kunnskap, erfaring og, -eller ikke kan bevise at du har tilstrekkelig med investeringsmidler slik at du kvalifiserer til å kunne be om å bli kategorisert som såkalt selvvalgt profesjonell kunde?

Da finnes det fortsatt muligheter for høyere giring for din CFD handel;

Ved å åpne trading konto utenfor EU kan du langt på vei få det som praksis må kunne anses som nærmest ubegrenset giring på din CFD handel.

Den mest benyttede jurisdiksjonen for nettmeglerne som tilbyr handlekonto for CFD handel utenfor EU er Seychellene.

Skilling, som er noe så sjeldent som en nordisk global CFD megler, har derfor muligheten til å tilby den samme giringen til sine kunder innen EU som de gjør til kundene som kommer fra resten av verden.

Dette gitt at du som kunde faktisk ber om å bli registeret under deres globale verdipapir lisens når du åpner din handlekonto.

Dette gjøres automatisk ved at når du registrerer din handlekonto (med norsk BankID) så krysser du samtidig av for FSA lisens (Seychellene Financial Services Authority).

giring-gearing-cfd-aksjerSom trader får du da automatisk betydelig høyere giring på nøyaktig de samme handelsplattformene som Skilling tilbyr sine CFD kunder i EU, -og UK.

Den maksimale giringen du da kan oppnå er typisk som følger;

 • Giring av aksje investeringer på opptil 10x
 • Giring av kryptovaluta investeringer opp til 5x
 • Giring av gull investeringer på opptil 200x
 • Giring av råvare investeringer på opptil 100x
 • Giring av aksjeindeks investeringer opp til 500x
 • Giring av valuta investeringer opp til 500x

Giring av kryptovaluta

Ved handel i kryptovaluta; Bitcoin, Ethereum, Iota mv. er det innen EU i henhold til ESMAs direktiver kun lov til å tilby tradere og investorer å gire maksimalt 2 ganger ved bruk av CFDer til investeringer i kryptovaluta.

Ved å opprette din trading konto utenfor EU kan du blant annet trade og investere i kryptovaluta long og short med en giring på inntil 5 ganger

Skilling tilbyr deg også å handle kryptovaluta og alle de mer enn 1000 andre instrumentene de tilbyr i sine handelsplattformer uten giring i det hele tatt.

Risiko med giring av aksjer?

Ja, siden du har større eksponering enn hva du har i egenkapital, blir både muligheter for  gevinst og risikoen for tap større når du benytter deg av giring.

Dersom du girer en aksje fem ganger, øker risikoen følgelig med fem ganger.

Aksjeinvesteringer, eller andre investeringer med giring passer ikke for alle, og du burde alltid sørge for at du forstår den risikoen som giringen innebærer.

Om det er noe mer du ønsker vi skal skrive om giring, eller om det er noe du mener vi har utelatt er det bare å sende oss en mail på post@cfdeksperten.no

Ofte stilte Spørsmål om Giring av Aksjer

Ofte stilte spørsmål om giring av aksjer

 • Hvordan kommer jeg i gang med giring av aksjer?

  Det første du må gjøre er å åpne en trading konto som tillater giring. Dette tar deg bare noen minutter og kan gjøres med BankID.

 • Hvordan overfører jeg penger til min konto?

  Du overfører helt enkelt med vanlig bankbetaling, eller så kan du benytte debet / kredittkort, eller de aller fleste av de vanligste betalingsløsningene. Den nordiske megleren Skilling tilbyr i tillegg til kontoåpning med BankID også kostnadsfri straks-betaling via den svenske betalingsformidleren Trustly, og vår erfaring er at dette fungerer veldig godt.

 • Hvilke aksjer kan jeg gire?

  Du kan gire de aller fleste av de mest kjente norske og internasjonale aksjene. Equinor, Orkla og Hydro gires like lett som Amazon, Google, BMW og Ferrari aksjen for den saks skyld.

 • Hvor mye kan jeg gire?

  Dette varierer, -men med en standart ‘EU-konto' er det vanlig med 5x giring på aksjer. Som profesjonell kunde, eller med en såkalt ‘non-EU account' vil du kunne gire 10x på de aller fleste aksjene.

 • Kan jeg gire andre instrumenter enn bare aksjer?

  Ja. Aksjer, Indekser, Valuta, Råvarer og Krypto valuta er tilgjengelig for giring i handelsplattformen.

 • Kan jeg også gire short-posisjoner?

  Ja. på samme måte, og like enkelt kan du gire short som long-posisjoner.

 • Skilling
  BEST I TEST

  Skilling

  10

  ✅ Kurtasjefritt
  ✅ Norsk kundeservice
  ✅ Billigst på Krypto
  ✅ Norske Aksjer
  ✅ 4 Plattformer

  Pepperstone
  ANBEFALT

  Pepperstone

  8.5

  ✅ MT4, MT5, cTrader
  ✅ Spreads fra 0.0
  ✅ TradingView integrasjon

  CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta denne risikoen. Mellom 76 % og 80% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler hos tilbyderene på denne siden.