Teknisk Analyse: En kort innføring

Teknisk analyse bygger på at historiske adferdsmønstre i de finansielle markedene har en tendens til å gjenta seg over tid.

Mønstrene som ofte gjentar seg i de forskjellige kursdiagrammene vises i form av trender og formasjoner.

Trender har en tendens til å vedvare over lengre tidsperioder, -og ulike formasjoner indikerer endringer i disse trendene.

Ved å studere kursdiagrammer og benytte ulike tekniske analysemodeller kan man optimere tidspunkt for kjøp og salg av verdipapirer.

Med effektive analyseverktøy er det mulig å overvåke et betydelig antall aksjer/objekter for å fange opp forskjellige signaler i disse.

De finansielle markedene beveger seg typisk i bølgemønstre. De lange megatrendene er brutt opp i flere sykler som igjen består av mere kortsiktige trender. Med teknisk analyse kan man identifisere endringer i så vel de langsiktige som de mer kortsiktige trendene.

Grunnfilosofien i teknisk analyse er å investere i markeder, bransjer og aksjer som utvikler seg positivt og samtidig viser styrke relativt til andre markeder, bransjer og aksjer.

Vi vil i denne artikkelen gi en kort innføring i teknisk analyse.

Om du vi lære mer om teknisk analyse finner du her lettfattelige forklaringer på de fleste av de mest populære tekniske analyse begrepene som i egne korte artikler for hvert enkelt begrep / tekniske analyse indikator;

Candlestick, Volum, Støtte / Motstand, Trender, Glidende Gjennomsnitt, RSI, Stochastics, MACD, The Elliott Wave Theory, The Dow Theory, Renko Charts.

Her finner du videre tilsvarende enkle forklaringer på de mest benyttede formasjonene, -ofte referert til som indikatorene innen teknisk analyse;

Rektangel, Dobbel Topp, Dobbel Bunn, Hode – Skulder, Omvendt Hode – Skulder, Triangel, Rettvinklet Stigende Triangel, Rettvinklet Fallende Triangel, Stigende Kile, Fallende Kile, Flagg, Vimpel.

Fordeler & ulemper ved å benytte teknisk analyse

Teknisk analyse er først og fremst et timing verktøy som benyttes for å tidsmessig treffe mer optimalt når man har bestemt seg for å trade eller å foreta en investering.

 • Teknisk analyse kan i praksis brukes på alle finansielle instrumenter. Aksjer, råvarer, rentepapirer, og valuta kan alle analyseres ved hjelp av teknisk analyse.
 • Kan brukes på både kort sikt, og med lengre investerings perspektiv
 • Teknisk analyse kan kombineres med fundamental analyse og sammen gi en mer helhetlig trading strategi.
 • Teknisk analyse virker, -og blir på en måte selvforsterkende som følge av at mange som trader tror på, -og benytter teknisk analyse.
 • Teknisk analyse virker ikke om markedet, eller instrumentet du analyserer blir manipulert, eller på annen måte påvirket av ‘unaturlige markeds påvirkninger' (offentlig innblanding, sentralbankers internensjoner mv.).

Hvordan komme i gang med teknisk analyse?

Skilling tilbyr 3 forskjellige trading plattformer som alle inkluderer trading ut i fra chart og som samtidig inkluderer alle de mest benyttede tekniske indikatorene innen teknisk analyse.

Skilling Trader som er den trading plattformen som desidert flest benytter seg av inkluderer chart, og handel direkte fra chart levert av Tradingview som globalt er en meget anerkjent leverandør av tekniske analyse trading relaterte trading verktøy.

Skilling cTrader er en teknisk mye mer kompleks trading plattform som byr på uendelig med teknisk analyse indikatorer, og med det sømløse integrasjonen med cTrader som Skilling er helt alene om i trading industrien så kan du veksle sømløst mellom de to trading plattformene fra en og samme konto.

Skilling MT4 er den trading plattformen som globalt har flest brukere. Det er ikke den mest brukervennlige eller den mest moderne tradingplattfomen, men har veldig mange brukere på verdensbasis som følge av alle de mulighetene som ligger i plattformen.

Metatrader 4, eller MT4 som trading plattformen veldig ofte kalles byr også på et veldig stort utvalg av tekniske indikatorer samtidig som en alltid vil finne masser av hjelp i diverse online MT4 forum og  MT4 diskusjonsgrupper som følge av det enorme antall brukere av denne trading plattformen.

Skilling
BEST I TEST

Skilling

10

✅ Kurtasjefritt
✅ Norsk kundeservice
✅ Billigst på Krypto
✅ Norske Aksjer
✅ 4 Plattformer

Pepperstone
ANBEFALT

Pepperstone

8.5

✅ MT4, MT5, cTrader
✅ Spreads fra 0.0
✅ TradingView integrasjon

CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta denne risikoen. Mellom 76 % og 80% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler hos tilbyderene på denne siden.

Skilling tilbyr kurtasjefri handel i alle instrument klasser. Les mer om hvorfor vi anbefaler handel hos den Nordiske nettmegleren Skilling i vår fullstendige Skilling anmeldelse her.

Ofte stilte spørsmål om teknisk analyse:

Ofte stilte spørsmål om Teknisk Analyse

 • Hva menes med teknisk analyse?

  Teknisk analyse er en studie av hvordan markedet og finansielle instrumenter beveger seg basert på historiske kurs bevegelser.

 • Hvordan lære teknisk analyse?

  Den enkleste måten å lære teknisk analyse på er ved å øve seg med en demokonto. På denne måten ser du hvordan dine egne tekniske analyser fungerer før du eventuelt velger å benytte disse i dine trades og investeringer.

 • Er det nok å bare benytte seg av teknisk analyse?

  Nei. Teknisk analyse er først og fremst et verktøy en benytter til å time inn, -og utganger av posisjoner. Teknisk analyse fungerer derfor veldig fint som et supplement til f.eks fundamental analyse.

 • Hvordan kommer jeg i gang med teknisk analyse?

  Finn deg en megler som tilbyr trading plattform(er) som har alle de forskjellige tekniske analyse- verktøyene og indikatorene som du behøver.

 • Hvordan åpner jeg en konto hvor jeg kan trade ved hjelp av teknisk analyse?

  Åpner du en konto med den nordiske nettmegleren Skilling så vil du i praksis kunne velge mellom 3 forskjellig trading plattformer som du kan benytte om hverandre fra en og samme konto. Alle tilpasset forskjellige erfaringsnivå. Kontoåpning med norsk BankID tar bare noen få minutter.

 • Skilling
  BEST I TEST

  Skilling

  10

  ✅ Kurtasjefritt
  ✅ Norsk kundeservice
  ✅ Billigst på Krypto
  ✅ Norske Aksjer
  ✅ 4 Plattformer

  Pepperstone
  ANBEFALT

  Pepperstone

  8.5

  ✅ MT4, MT5, cTrader
  ✅ Spreads fra 0.0
  ✅ TradingView integrasjon

  CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta denne risikoen. Mellom 76 % og 80% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler hos tilbyderene på denne siden.